De vogel top 100

Na de polemiek rond de Top 2000 kunnen Pat en ik het nu mooi aan de stok krijgen over de vogel top 100. Een door de luisteraars van het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ gekozen top 100 van vogelgeluiden. Uiteraard heeft de merel gewonnen. Dat kon ook niet anders. De merel is toch een beetje de Marco Borsato onder de vogels. Zo zingt ook de merel louter andermans werk, maar kijkt-ie er wel bij alsof het hem allemaal heel erg emotioneert. Vanzelfsprekend had ik zelf op de snor gestemd. Die is uiteindelijk als negentigste geëindigd. Net achter de barmsijs, maar nog voor de bontbekplevier.

Over het geluid van de snor kan ik een boek schrijven. Het is prachtig. Voor dit stukje kan ik echter volstaan met de mededeling dat z’n gezang erg lijkt op dat van de sprinkhaanrietzanger, dan weet u genoeg. De sprinkhaanrietzanger leeft overigens net als de snor in rietvelden maar dan vaak gecombineerd met struikgewas. Maar dat wist u natuurlijk ook al. Het grote verschil tussen beide vogels is – en dat wist u nog niet – dat de sprinkhaanrietzanger maar doorgaat met zingen, terwijl de snor weet wanneer hij te veel is. Wanneer u er genoeg van heeft, is een simpel “scheer je weg, snor!” voldoende.

Beide vogels zingen natuurlijk veel mooier dan de merel, die dus bovenaan de ranglijst prijkt. Toen ik de kop van dit artikel las, dacht ik eerst nog dat een meisje genaamd Merel winnaar was geworden van het nieuwste ranzige SBS-format: een talentenwedstrijd voor mensen die vogels na kunnen doen. Met uiteraard krielkip Patricia Paay als juryvoorzitter. Gelukkig bleek het te gaan om een verkiezing georganiseerd door het radioprogramma ‘Vroege Vogels’. Dit programma wordt gepresenteerd door Andrea van Pol, de enige vrouw die ik minder graag in de Playboy zou zien dan Patricia Paay. Ook een prestatie.

Zij zal zich ook niet in haar hoofd halen om voor Playboy te poseren, alhoewel ze natuurlijk wel heel erg van konijntjes houdt. Want, anders dan de naam van het programma doet vermoeden, gaat het niet alleen over vogels. De hele flora en fauna passeert de revue. Van het dieet van de amoebe tot het paringsgedrag van homoseksuele walvishaaien, alles komt voorbij. Het vroege in ‘Vroege Vogels’ dekt de lading overigens wel. Het radioprogramma wordt vanaf 8.00 zaterdagochtend uitgezonden op radio 1. Ik luister elke zaterdagochtend, dat is mijn manier om bij te dragen aan een beter milieu.

Maar ach…., dat is altijd nog beter dan te moeten kijken en luisteren naar de fictieve – even afkloppen, je weet het nooit met SBS – talentenshow voor mensen die goed vogels na kunnen doen. Die show zal dan wel gepresenteerd gaan worden door het in dit stukje haast onvermijdelijk geworden verband  tussen SBS en vogels: juist….Hans Kraaij Jr. Alhoewel deze Hansworst zichzelf helaas ook niet onbetuigd liet op zanggebied en dus ook een prima deelnemer zou zijn.

Één reactie op “De vogel top 100”