Het geheim van Berlusconi

ITALY-BERLUSCONI/Veelal proeft Silvio Berlusconi alleen van de geneugten van het premierschap van Italië. Zonder problemen laat hij een roedel hoeren naar z’n Sardijnse villa komen, zonder problemen ook laat hij een wet aannemen die de premier en zijn familie onschendbaar maakt. Uiteraard net toen de premier verdacht werd van grootschalige corruptie en malversaties in zijn rol als zakenman. Naast premier is Berlusconi namelijk ook nog zakenman, zo bezit hij een paar tv-zenders en voetbalclub AC Milan. Berlusconi komt met elke uitglijder weg. Typerend wellicht voor de bananenrepubliek die Italië eigenlijk is.

Maar zelfs Berlusconi kon niet voorkomen dat ook hij het slachtoffer werd van een willekeurige gek die het op een politicus gemunt had. Geen wet is bestand tegen die mensen, ze laten zich nog niet omkopen als ze de halve selectie van AC Milan krijgen aangeboden. Stel je voor dat je kunt beschikken over de halve selectie van AC Milan: de traptechniek van Pirlo, het pure talent van Pato, het torinstinct van Inzaghi, de voortanden van Klaas-Jan en de reet van Clarence. Daar zeg je toch geen nee tegen. De gekken wel. Daarvoor zijn het immers gekken. Gisteravond gooide zo’n gek een beeldje van de Dom van Milaan tegen Silvio z’n gebit aan.

Het zou een mooie trend zijn, dat de gekken politici alleen nog maar aanvallen met voorwerpen die goed passen bij de politicus in kwestie. Berlusconi een Dom? Dan moet Balkenende geswaffeld worden door een enorme penis. Of – om die vergelijking nog maar eens te maken – een Harry Potter bezemsteel in z’n poeperd gedrukt krijgen. Sarkozy die ervan langs krijgt met een Franse tuinkabouter, zou me ook wel bijblijven denk ik. Net als Geert Wilders die een pak blanke vla in z’n peroxidepruik krijgt gesmeerd.

Berlusconi moest het dus doen met de Dom van Milaan. Dit beeldje bracht aardig wat schade toe aan z’n gezicht. Na de aanval werd hij door de beveiliging in de auto gedrukt. Het beeld dat dit opleverde aan het eind van dit item uit het journaal deed mij aan iemand denken. Berlusconi was plots veranderd in The Joker, de schurk uit Batman die het meest recent gespeeld werd door de betreurde Heath Ledger.

Toen kwam ik tot de conclusie dat ze niet alleen uiterlijk op elkaar leken maar ook karakterologisch wel enige overeenkomsten hebben. Beiden zijn het immers schurken die door hun manier van doen nog wel op enige sympathie kunnen rekenen. Lachend doen en zeggen ze de meest verschrikkelijke dingen. Dat vinden mensen denk ik mooi om te zien. Stiekem zouden ze zelf ook zo willen zijn, maar hun geweten houdt ze tegen. In Amerika hebben ze een mooie uitdrukking voor types als Berlusconi en The Joker: A guy you love to hate. Dat is het geheim van Silvio Berlusconi. Dat ik daar nog eens achter moest komen doordat-ie een kerk in z’n gezicht kreeg gegooid.

6 reacties op “Het geheim van Berlusconi”