(G)een column

co·lumn [kollum] de; v(m) -s regelmatige bijdrage aan een dagblad of tijdschrift met een bijzondere eigen inhoud.

Deze omschrijving van van Dale’s online woordenboek dekt de lading natuurlijk niet. ´Een column moet iets met je doen´, aldus VI-hoofdredacteur Johan Derksen. De beroepscriticaster is wel eens scherper uit de hoek gekomen, maar heeft wel gelijk. Een column moet niet louter amuseren. Een column moet emotioneren of op zijn minst irriteren.

Het is in dit licht dat ik me met toenemende mate verbaas over diverse schrijvers die zichzelf ‘columnist’ noemen, of althans hun stukjes onder deze vlag publiceren. Enkele ‘columnisten’ van de website nusport.nl schrijven wekelijks over uiteenlopende zaken in de sportwereld, maar komen niet verder dan het opsommen van een aantal leuke feitjes en anekdotes. Zo vertaalt Menno de Galan anekdotes uit de Amerikaanse sport en noteert Rob de Haan gekkigheid uit het Vlaamse veldrijden. Erg amusant allemaal, maar het heeft niets met een column te maken.

6 reacties op “(G)een column”