Bierworst

dorst als een paard
dorst als een paard

Bier is fijn. Je kan het bestellen en daarna lekker opdrinken. Na een aantal bier verander je een beetje, veel mensen veranderen ten goede. Een aantal niet, dit zijn hufters die nooit meer mogen drinken. Doen ze wel, hopen maar dat ze zich kapot drinken.

Bier kost tegenwoordig maar zo EUR 2,20. Soms 2,30, ook wel eens 2,10. Dit is foeiduur. Vroeger hoorden we wel eens van mensen die op een terrasje in Parijs 5 gulden hadden betaald voor een biertje. “Tjongejonge”, zeiden we dan,”zouden wij nooit doen”. Behalve dan nu, massaal en met zijn allen.

Wat krijg je precies voor deze EUR 2,20? In veel gevallen krijg je daarvoor een barman/vrouw die zijn/haar vak niet verstaat. In de regel wordt je glas niet goed gewassen noch gespoeld. Resultaat: vet glas met zeepresten. Vervolgens wordt dit glas onder de drup gezet. Tot slot wordt er met de bierafspatelaar (zo heet zo’n ding) 2 keer vol in de schuimkraag gemept en klaar is je vakkundig vermoorde biertje. Uitgeserveerd op een met bier overgoten bar.
Het wonderlijke aan de prijs van bier in Nederland is dat je, of je nu in het ranzigste zuiplokaal van het land zit of je zit in een keurig 3-sterren restaurant, altijd nagenoeg dezelfde prijs in rekening gebracht krijgt.

Het zou fantastisch zijn als ze deze lijn zouden doortrekken wat betreft het eten. Echter de croquette van Jaap Brookhekke kan qua prijs toch net niet concurreren met de kroket van de Febo.

Waar zit hem dan nu in? Het zit hem niet in de inkoopsprijs. Hoewel Japie zijn biefstukje vast duurder inkoopt dan het eerste de beste eetcafeetje kost het hem niet de EUR 250,- per kilo waarvoor het aan de man wordt gebracht. Ik kom niet verder dan de conclusie dat het hem in het vakmanschap moet zitten.

Waarom geldt voor bier niet hetzelfde? Ik ben best bereid om een eurootje meer te betalen voor een kundig getapt biertje. Voor een vermoord biertje, waarbij ik het bierballet dat vaak op de bar plaatsheeft er gratis bij krijg, betaal ik dan graag een euro minder.

Het wonderlijke aan dit geheel is dat juist een bierbrouwer zich de slogan “vakmanschap is meesterschap” toegeëigend heeft. Klopt best wel dat vakmanschap meesterschap is. Heeft alleen niets met bier te maken.

Waarom dan toch de bijkans gestandaardiseerde prijs van bier. Heeft de overheid hier iets mee te maken? Brood en spelen? Brood lukt nog wel, maar spelen daar hebben we al jaren niets meer van gezien. Zou bier stilletjes de plaats van spelen hebben ingenomen? Brood en bier! Een gouden combinatie. Ik juich het toe. Zou de overheid er dan ook voor willen zorgen dat de prijs van bier, als dat van brood, kunstmatig laag gehouden wordt. Zou fantastisch zijn. Of is het zo dat bier gewoon eenheidsworst is geworden. Doet u maar EUR 2,20 ik kijk wel even wat ik er van maak.

Kundig getapt biertje
Kundig getapt biertje

2 reacties op “Bierworst”