Marriëlle Tweebeeke

Marielle Tweebeeke

In het geweld van ’20 jaar RTL4′, dat voor de gelegenheid dit jaar echt, maar dan ook echt alle programma’s door Gamma of Praxis laat sponsoren, zouden we bijna vergeten dat ook het RTL-nieuws 20 jaar bestaat. Wat begon als een bordkartonnen journaal, dat zijn decor iedere dag leende uit de nabijgelegen Goede Tijden Slechte Tijden-studio, is uitgegroeid tot een bezienswaardig programma.

Ik kijk graag naar het RTL-nieuws, vooral als Frits Wester nieuws heeft uit Den Haag. Ook RTLZ is in zijn eigen genre best om aan te zien. De presentatoren lijken te weten waarover ze praten. Dat is fijn.

Er zijn in het nieuwsland namelijk een aantal mensen die nieuwslezer, in plaats van presentator zijn. Deze mensen weten duidelijk niet waar ze over praten. Ook al denken ze misschien van niet, je kan best wel horen als de nieuwslezer van dienst niet weet wat een ‘Special Purpose Vehicle’ is, of in welk deel van de wereld in ietsnaam ‘Papoea Nieuw-Guinea’ ligt. We kennen allemaal Laila Abid van de NOS en Roderick Veelo van RTLZ.

Er is een nieuwe RTL-ster aan het firmament (waar is dat ‘firmament’ eigenlijk?) die aan dezelfde kwaal lijdt, zonder dat iemand het door schijnt te hebben: Marriëlle Tweebeeke. Tweebeeke is niet alleen een nieuwslezer, het is tevens een nieuwsratelaar. Eén lange woordenstroom trekt aan de kijker voorbij zodra Marriëlle aan de beurt is.

Dit is allemaal nog niet zo erg. Iedere nieuwscast heeft een quasi lekker wijf nodig, zo werkt dat nou eenmaal. Rick Nieman moeten we serieus nemen, Suzanne Bosman komt over alsof ze verstand van zaken heeft en Roelof Hemmen is wegens zijn spierbundels aangenomen om het late journaal te doen, ‘die durft ’s avonds wel alleen over straat’ moet de RTL-directie gedacht hebben.

Tweebeeke, die op haar profiel op de RTL-website “Nieuws gaat ergens over. Het zet je aan het denken, elke dag opnieuw” laat aantekenen, heeft namelijk nog een onuitstaanbare eigenschap: ze praat ‘nieuw-kaks’. In het verleden was louter de ‘rrrr’ een teken dat iemand uit ’t Gooi, de grachtengordel of van het corps kwam, tegenwoordig kan een heel alfabet aan letters erop duiden dat iemand gestudeerd heeft met vette schorre meisjes. Tweebeeke gebruikt de ‘EI’ (of ‘IJ’ zo u wilt) om dit duidelijk te maken.

Er klopt geen zak van, die ‘IJ’ van Marriëlle. Probeer het maar eens te imiteren. Om een dergelijke klank voor te brengen moet je de mond bijkans zo breed maken als Ernie en vervolgens de tong plat en naar voren drukken, dan lijkt het er enigszins op.

Ik bid, als ware ietsist, dat Rik Konijnebelt nooit een verslag maakt van een file in de IJ-tunnel wegens een vrijblijvende ijsmakersbijeenkomst in IJmuiden of IJsselstein. Dat zou immers verschrikkelijk zijn, of liever, ‘onuitstaanbaar’.

52 reacties op “Marriëlle Tweebeeke”