Karnemelk

karnemelkWanneer we precies begonnen zijn met het drinken van zuivelproducten weet ik niet. Het zal niet lang geweest zijn nadat er iemand onder een koe was gaan liggen om die vervolgens eens flink aan de tepels te trekken.

Deze eerste tepeltrekker zorgde voor ware een revolutie in het drinkgedrag van de mens, want dat spul bleek ons aardig op de been te houden. Een witte motor als het ware. Goed dat die vent onder een koe is gaan liggen dus. Het was een alleraardigst drankje dat bovendien nog prima smaakte ook. Iedereen blij.

Zoals dat zo vaak gaat, sloeg men juist op dat moment de verkeerde melkweg in. Er was namelijk een groep die de gewone melk zat was. Ze hadden zin in karnemelk. Zoals iedereen weet een drankje waarvan de geur alleen al je doet kokhalzen. Deze karnemelkmensen zouden zich wel eens even met de zuivelbusinessbranche gaan bemoeien.

En zo spraken de karnemelkmensen tot de tepeltrekkers: ‘ik wil me er niet mee bemoeien hoor…, maar is het niet beter als we de verzuurde room gaan karnen zodat het melkvet op de melk komt te drijven en we de overgebleven zure vloeistof kunnen drinken.’ Knettergek. De karnemelkmensen, ook wel karnevoren genoemd, zijn de voorvaders van de mensen die ons nu aspergekroketten, kaassoep en andere gekke recepten door de strot proberen duwen. Verschrikkelijk volk derhalve.

Dankzij deze karnemelkmensen zitten we nu dus met karnemelk opgescheept. Ik heb me hier inmiddels maar bij neergelegd. Zolang er gekarnd wordt, zal er karnemelk zijn. Helaas.

Waar ik me echter nooit bij neer zal leggen, is het letterlijke randverschijnsel dat gepaard lijkt te moeten gaan met het drinken van dit vermaledijde zuivelproduct. Ik heb het dan natuurlijk over die verschrikkelijke randjes die na consumptie achterblijven. Een soort maanlandschap in een glas. Overdreven geldingsdrang van de karnemelk. Onuitstaanbaar ook.

Daarom spoel ik eens per jaar, verkleed als oud-Hollandse karnemelkdoorspoeler, 36 pakken karnemelk door de plee. Zo vier ik karneval. Dat de klank van dit woord  veel lijkt op kernafval is geen toeval.

2 reacties op “Karnemelk”