Burgerplicht

mannen met snorren zijn onuitstaanbaar
Mannen met snorren zijn onuitstaanbaar

Een jaar geleden ben ik verhuisd. Van de stad naar het dorp. Hoewel mijn stad ook nog als dorp gezien kan worden. In mijn verhuiswoede waagde ik het enkele kleine huishoudelijke zaken, die met enige fantasie als grof vuil uitgelegd kunnen worden, met het reguliere huisviel mee te sturen de ondergrondse opslagcontainers in. Een man met vlashaar en de onvermijdelijke dito snor zag dit en vond dit toch niet kunnen. Hij maakte dit duidelijk door te gaan schelden en met de dood te dreigen. “Zo, ik heb mijn burgerplicht weer vervuld”, zag je hem denken, voorzover de verstandelijke vermogens van dit type mens denken toestaat. Een doodsbedreiging mag maar een oude schoen bij het huisvuil gaat toch echt te ver. Dit soort stadse fratsen zal ik niet meer tegenkomen straks, bedacht ik.

Afgelopen week reed ik op voor mij onbekend terrein op een stoplicht af. Dichterbij komend bemerkte ik dat ik op een verkeerde rijstrook was beland. Met enige behendigheid manouvreerde ik mijn auto op de juiste baan. Geen vuiltje aan de lucht. Tot er 5 seconden later een man zich meldt aan mijn autoraam. Of ik dit altijd deed, vroeg hij zich af. Ik excuseerde me, legde uit dat ik per abuis op de verkeerde baan zat en dat we allemaal wel eens van baan wisselen. Een jobhop-grap drong zich op maar ik kon me beheersen. Deze man, niet geheel toevallig met een snor uitgerust, nam hier geen genoegen mee. Ik bleek een lul te zijn en een gevaar in het verkeer ook. Nu klopt dit allebei maar dat heeft deze man nooit uit de voorafgaande situatie kunnen destilleren. Ook deze man moet gedacht hebben dat zijn burgerplicht vervuld was.

Het licht sprong op groen. De man met snor spoedde zich naar zijn auto en maakte zich er sterk voor zo snel mogelijk naast me te komen rijden. Een middelvinger viel mij ten deel vlak voordat ik gesneden werd. Vervolgens mocht ik een tijdlang 30 km per uur achter hem rijden. Op zijn auto las ik dat het een dorpsgenoot van me is. Ik hoop dat mensen met snorren ophouden hun burgerplicht te vervullen. Zowel in het dorp als in de stad.