Het failliet van de NOS

nos_logoOm 23.15 uur stelde Joost Karhof zijn eerste relevante vraag aan Paul Sneijders. Hij wilde weten hoe er dankzij de uitslag van de Europese verkiezingen tegen Nederland aangekeken werd in Europa. Eerder op de avond had Sneijders eenmaal input, toen hij uitlegde dat Turkije in onderhandeling is met Europa, en dat de komende vijf jaar de toetreding van het land niet op de agenda zal komen van het Europees Parlement.


Karhof wist Sneijders de rest van de avond louter vragen over de Nederlandse politieke verhoudingen of de opkomstpercentages (leeft het in Nederland?’)  voor te leggen. Dat mag hij allemaal best vragen, maar zet tegenover hem dan geen Europa-correspondent.

Octobox
De NOS liet het zodoende weer eens afweten. Evenals bij de verkiezingen in de Verenigde Staten afgelopen november liet de NOS zien dat het inhoud definitief ingeruild heeft voor vorm. Geïnterviewden krijgen 38 seconden, een vervolgvraag wordt niet gesteld, want er moet naar Ferry Mingelen met zijn mogelijke, voorlopige en definitieve prognoses worden gekeken, of naar een heuse ‘Octobox’, waarin de NOS aantoonde dat ze overal, maar eigenlijk nergens waren.

AA en Hunze
Daarna schakelen we snel naar Astrid Kersseboom, die vertelt dat in de gemeente Reigerland ruim eenvijfde van de kiezers op de PVV heeft gestemd of dat de Christenunie/SGP in de gemeente AA en Hunze licht heeft gewonnen. Daarna komt ze inbreken in het fractievoorzittersdebat om scores op basis van 12 procent van de getelde stemmen te noemen, overigens niet voordat ze voor de tiende maal giechelend heeft benadrukt dat ‘we allemaal weer met het rode potlood hebben gestemd, zodat het tellen wat langer duurt’.

Failliet
Het failliet van NOS Actueel als serieuze nieuwsorganisatie kondigde zich zogezegd al aan tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Ook hier mocht de goed gekozen, want hoogleraar journalistiek in Groningen en voormalig Amerikacorrespondent voor de NRC, ‘tafelheer’ Marc Chavannes in zes uur uitzending liefst tweemaal daadwerkelijk zijn zin afmaken. Verslaggever Martijn van Dam liep immers door de straten van New York om Amerikanen clichévragen te stellen. ‘Whoe dit joe voot vor?’, ‘Wat doe joe sink of Obama’?.

Onuitstaanbaar
De NOS zou een normaal programma rondom deze evenementen moeten maken: de uitslag presenteren, politici en experts relevante vragen stellen en duiding brengen. Gewoon. Normaal. Dus zonder bumpers en octoboxen graag.

8 reacties op “Het failliet van de NOS”