Het Radio Noord-programma De Harde Schijf, met Piet van Dijken

In een onbewaakt ogenblik zat ik op een ietwat brakke zaterdagmiddag wezenloos naar Tekst TV van RTV Noord te kijken. Er hingen weer kroonluchters in de kerk van Niezijl, de toren van Midwolda kreeg haar spits terug, er was een tas vol sieraden uit een sloot gedregd  en de trein van de Stad naar Zuidbroek reed weer. Dat werk.

De berichtgeving over hetgeen zich er aan actualiteiten in stad en ommeland afspeelde, werd begeleid door het geluid van Radio Noord. Er was een programma aan de gang dat werd gepresenteerd door Piet van Dijken, zo hoorde ik al snel aan het zachtfluwelen stemgeluid dat zoetgevooisd door mijn speakers klonk (ahum).

Groningers kennen Piet van Dijken van een rubriek, uitgezonden door de lokale zender, waarin hij al babbelend met een Bekende Groninger door de Herestraat kuiert. Aan het eind van de Herestraat schudt hij de bekende Groninger veel te lang de hand en gaan ze ieder een kant op. Je kunt Piet van Dijken ook nog kennen van de slechtste column aller tijden, waarin hij voetbaluitslagen uit het Groninger amateurvoetbal in een bepaalde, maar willekeurig aandoende, volgorde heeft gezet.

Nu, bij het radioprogramma, dat De Harde Schijf bleek te heten, mochten er Grunnegers inbellen met hun computerprobleem. Piet nam de presentatie voor zijn rekening en er zat een computerdeskundige in de studio om het computerprobleem van de bellende Grunneger op te lossen.

Drie ingrediënten voor prima radio.

Allereerst zijn er de Grunnegers met een computerprobleem. Dat is al fantastisch. Geen enkele bevolkingsgroep is meer gemaakt voor computerproblemen dan de Groningers. Als Geert uit Loppersum belt en zegt dat z’n internet het niet doet op z’n ‘tabblaaaaad’, dan klinkt het toch wat oprechter dan zo’n vrolijk klinkende Limburger, die aan het eind van de zin omhoog gaat met z’n piepstemmetje. Groningers doen dat niet. Een Groningse stem heeft van nature de blues. Eén zinnetje over de ‘auuuuthenticaaaatieeeee van de dieeeeefouuuuuuutinstellings’ en je weet dat hij de hele ochtend vloekend boven z’n ‘tabblaaaaad’ heeft gezeten.

De deskundige komt in het spel. Die geeft allemaal vrij simpele aanwijzingen om het probleem op te lossen, waar de Grunneger aan de andere kant van de lijn toch niks van begrijpt. Vijf mogelijke oplossingen verder probeert de deskundige nog steeds beleefd te blijven.

En dan, als de wanhoop in de stem van de deskundige hoorbaar wordt, komt de derde trap van de drietrapsraket in actie. De redder in nood. De messias van het noorden. Het mannelijke equivalent van ‘Maria weet raad’: Piet van Dijken – ‘Ee’m resett’n.’ ‘O ja, da’s wel een goeie’, zegt Geert uit Loppersum en hij hangt op.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

80 reacties op “Het Radio Noord-programma De Harde Schijf, met Piet van Dijken”