‘Pas op! U loopt niet profielvrij’

Wanneer je vanuit Groningen met de trein naar Den Haag uit Zwolle wegrijdt, doe je dat via een spoor dat langs een pand van Wärtsila loopt. Nog niks geks aan de hand, behalve dan dat Wärstila een beetje een rare naam is – wat maken ze trouwens bij Wärtsila? Aan de muur van dat pand hangt een heel gek bordje. En daar wordt het dus wel gek.

Het is een blauw bordje. Er staat in witte letters op: ‘Pas op! U loopt niet profielvrij’. Dat betekent dat je dus wel profiel hebt. Wat doorgaans weer betekent dat je minder hoeft uit te kijken dan wanneer je geen profiel hebt – vanwege het profiel. Zie hier de paradox.

Daar kan ik dus uren over nadenken. Voor je het weet zit je in Den Haag – terwijl ik altijd in Duivendrecht moet uitstappen.

De enige verklaring die ik kon bedenken: aan de overzijde van het spoor hangt een cameraatje en ergens in een huisje zitten twee mannetjes naar een monitor te kijken die zich de hele dag kapot lachen om de vertwijfelde blikken bij mensen die langs het bordje lopen – en misschien zelfs wel even onder hun zolen kijken.

Of het hangt er om treinreizigers die uit het raam kijken in de war te maken, hetgeen prima lukt. Ik eis opheldering. Desnoods maakt een leerling van 6VWO van het Luzac Lyceum in Zwolle er een profielwerkstuk over. Het kan me niet schelen. De onderste steen moet boven.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

14 reacties op “‘Pas op! U loopt niet profielvrij’”