Jongere van het jaar

De 17-jarige Hidde van Koningsveld maakte maandag bekend dat hij, net als Henk Westbroek, heeft gesolliciteerd voor de functie van burgemeester van Utrecht. In het nieuwsbericht noemt Hidde zichzelf ‘geen conservatieve partijdinosauriër maar progressief en jong’.

Bah.

Zo’n zinnetje vat perfect samen wat mij zo tegenstaat aan jongeren in de politiek: het zijn geen jongeren in de politiek. Degenen die door weten te dringen tot het establishment zijn van binnen allemaal mannetjes die zichzelf al interessant zien doen bij Buitenhof, of ergens in een leren fauteuil met een glaasje whisky naast zich. De Sywerts van deze wereld. Nooit echt jong geweest. Iemand die op z’n zeventiende de term ‘geen conservatieve partijdinosauriër’ gebruikt, wordt waarschijnlijk ooit een conservatieve partijdinosariër.

Toch is deze Hidde in zijn 17-jarige carrière als jongere wel  Jongere van het jaar 2012 geweest – ja, dat bestaat. Niet omdat hij in dat jaar de meeste meisjes achter het fietsenhok had gevingerd of zich het vaakst in coma had gezopen, maar omdat hij de meest indrukwekkende prestatie had geleverd (bloggen over anorexia, een film maken en Call me maybe zingen).

Een jong iemand als burgemeester van Utrecht: prima, maar niet deze 17-jarige kwibus in het lichaam van een babyboomer. Hup Henk Westbroek dus. In z’n hart, maar vooral in z’n lever, veel jonger dan Hidde van Koningsveld.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.