Geen zin in Barcelona-Ajax

Misschien is de term ‘ouderwets Europa Cup-avondje’ al wel verwaterd sinds de Champions League een reclameblok is dat hinderlijk wordt onderbroken door 22 mannen en een bal. Maar toch, Barcelona-Ajax, dat is in principe een mooi affiche. En toch heb ik er geen zin in. Hoe het namelijk eigenlijk zit: het was een mooi affiche.

Ooit kon je een week niet slapen als Barcelona en Ajax tegen elkaar speelden – ik weet het, dit is de eerste keer dat ze tegen elkaar spelen, maar ik bedoel het soort wedstrijden. Dat waren de wedstrijden waarvoor je je pyjamaatje, al dan niet eentje van Ajax of Barcelona, nog eens extra goed liet strijken door je moeder. En dan op de bank met een glaasje prik uit je favoriete beker en om iedere vinger een Nibbit. Genieten.

En nu, nu is het een soort Nederland-Andorra. De tv staat aan, maar je weet al hoe het afloopt. De één is veel beter dan de ander. De één heeft Messi, Xavi en Iniesta; de ander moet het doen met wat afgekeurde Barcelona-spelers, een blik Denen en een paar jochies uit de Bijlmer. Met een half oog kijk je nog naar de tv, maar eigenlijk zijn die plaatjes op je tablet van een ploppende Stefano Denswil interessanter.

Het is hopen dat het niet 7-0 wordt en je vermaken met de randverschijnselen: hoe zit het haar van Hennie Spijkerman vandaag? Is Johan Cruijff in het stadion of heeft-ie weer ruzie met de voorzitter (gaat zowel in Camp Nou als de Arena op)? Loopt er een dik Catalaantje bij de jongetjes die voorafgaand aan de wedstrijd aan de hand van de spelers mee het vel d op mogen lopen?  Dat soort dingen. Maar een voetbalwedstrijd is het niet meer.

Wat we daar aan kunnen doen? Helemaal niks. Ja, even het bloedende Nederlandse voetbalhart uitzetten en gewoon genieten van Messi en co. Ook wel prima. Dan wint Ajax straks wel weer in de achtste finales van de Europa League, als de loting meezit. Van Petronormets Chiarneüs uit Plofdivië ofzo. Dat wordt nog spannend, trouwens. Ze hebben een hele aardige geitenhoeder/spits in hun ploeg.

P.S. Als u daar blij van wordt, kunt u in dit stukje ook ‘PSV’ of ‘Feyenoord’ lezen in plaats van ‘Ajax’ in – alleen speelt Ajax vandaag toevallig tegen Barcelona.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.