De Anoniem Super Omnibus

Hij praatte te hard in de stiltecoupé. Dat vond z’n vrouw althans. Hij pakte demonstratief een boek uit z’n tas en begon met lezen.

Het boek zag er een beetje atypisch uit. Het was geel. Omdat hij het voornamelijk op z’n schoot had liggen, kon ik niet goed zien hoe het heette, wat mij des te benieuwder maakte naar de titel. Ik wrong me in allerlei bochten toch een glimp van de titel op te vangen. Als de man niet zo likkebaardend in z’n boek zat te bladeren, was het hem zeker opgevallen dat er iemand heel veel moeite deed de koeienletters op de kaft te ontwaren.

ANONIEM SUPER OMNIBUS. Zo heette het. Een merkwaardige titel, vond ik meteen. Maar ik was wel blij dat ik al die moeite had gedaan. En toch maakte zich ook een onbevredigd gevoel van mij meester, omdat ik tegelijkertijd geen idee had wat voor soort boek de ANONIEM SUPER OMNIBUS zou kunnen zijn.

Ik voerde de term ANONIEM SUPER OMNIBUS in op het Google-zoekbalkje op mijn telefoon en kreeg slechts vijf hits. Eentje ging over een pizzeria met de naam Omnibus, een ander ging over tennisleraar Jean Paul die op Aruba een tennisschool met de naam Omnibus bestierde en uit de andere drie hits werd duidelijk dat het boek ANONIEM SUPER OMNIBUS een boek vol met waardeloze boeketreeksachtige verhalen was. Verhalen uit het leven gegrepen, boordevol spanning en – jawel – erotiek.

Die smeerpijp zat daar gewoon een beetje softporno te lezen. Ik keek nog eens naar ‘m en dacht aan wat hij mogelijk las op dat moment. Aan Isabel die door een Twents bos reed op haar paard, eraf viel en zich even later voorovergebogen tegen een boom liet bestijgen door haar reddende engel, de boswachter. Aan Suzanne die koffie morste op haar mantelpakje, haar rokje juist op het moment uitdeed dat baas Alexander het kantoor binnenkwam, en het gevolg daarvan: een nummertje op het kopieerapparaat. Aan Jolanda die zich op de keukentafel hard liet nemen door Hans, de loodgieter, nadat die de gootsteen ontstopt had.

Op de één of andere manier groeide mijn respect voor de man die volgens z’n vrouw te hard praatte in de stiltecoupé zienderogen.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

3 reacties op “De Anoniem Super Omnibus”