Een Praags restaurant

Enkele jaren geleden was ik met een paar vrienden een weekendje in Praag. Daar is me een aantal dingen van bijgebleven.

1. Ik heb daar in m’n eentje de groei van Tsjechische economie een procentpunt omhoog getild door alle producten te kopen waar Praha Drinking Team op stond – vlak voor we weer vertrokken bleek ik nog wat Kronen over te hebben.

2. Ook zonder de aankoop van een Praha Drinking Team-mok, Praha Drinking Team-trui, Praha Drinking Team-flesopener, etc. had ik mijn plaats in dat team meer dan verdiend – lees: je kunt prima zuipen in Praag, met name in louche tenten waar allerlei hoeren rondlopen.

3. De roltrap van de metro in Praag. Die is ontzettend steil en daardoor doodeng.

4. Een hond die heel erg op een leeuw leek.

5. Een restaurant, vlak in de buurt van ons hostel.

We sliepen in een hostel in de Hongaarse buurt van Praag. Geen goede buurt – wanneer je erdoorheen liep, zo snel mogelijk richting het centrum, via die enge metro,  struikelde je over de uitgevallen tanden van mevrouwtjes die zonder gebit op een bankje zaten en je zielig aankeken.

Toch besloten we naar een restaurant in die buurt te gaan. We werden gelokt door een menukaart waar een groot varken opstond. Bied daar maar eens weerstand aan – ze hadden er bovendien ook bier uit grote pullen.

Binnen was het druk. Allemaal ferme mannen met snorren aan al even ferme houten tafels. Er was nog één zo’n houten tafel vrij voor ons. We gingen zitten, kregen bier en een stuk varken. Alle groepjes ferme mannen in het restaurant gedroegen zich volgens dit patroon: één vertelde er wat en dan ging de rest na een tijdje hee hard bulderlachen. Moppen waarschijnlijk, concludeerde ik.

Ik keek naar de muren en zag wandtekeningen. Ook een patroon. Allemaal mensen met enorme haakneuzen die heel gemeen keken en de boel verpestten voor de andere mensen op de wandtekeningen.

Het laat zich raden wat voor moppen de ferme mannen elkaar vertelden. Sam en Moos konden hier beter wegblijven.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.