De inauguratie van de paus

Ondanks dat ook deze kwibus weer tegen het homohuwelijk is en liever mensen ziet sterven aan aids dan dat ze een stukje plastic om hun penis duwen, voelde ik dinsdag tijdens het kijken naar de beelden van zijn inauguratie intens medelijden met de nieuwe paus. Een surrealistisch schouwspel trok aan me voorbij.

Het ’spektakel’ werd vier uur lang live uitgezonden op Nederland 2, met duiding van de onvermijdelijke mediapriester Antoine Bodar op de koop toe. Dat was even schrikken, want Antoine was in een strenge bui dinsdagochtend: ‘Ik wens niet dat er kwaad wordt gesproken over Paus Benedictus XVI!’, zei hij op verontwaardigde toon toen de presentator insinueerde dat Fransje de Eerste toch wel wat losser in de omgang was dan die stijve hark uit Duitsland.

Als Antoine Bodar de presentator niet tot de orde riep, waren er beelden van het Sint-Pietersplein in Rome te zien. Vreemde beelden. Zo vreemd dat het de nieuwste (geflopte) spelshow van SBS had kunnen zijn. Zonder Patty Brard of Beau van Erven Dorens, maar met een kandidaat in een gekke witte jurk.

Eerst lieten ze de kandidaat in de gekke witte jurk een paar uur lang, staand in een witte jeep, rondjes rijden over het drukke plein. Het leek er tijdens dat rondjes rijden op dat de kandidaat in de gekke witte jurk punten kon scoren door af en toe te stoppen en een kind te kussen, want dat deed hij veelvuldig.

Even later liep de kandidaat in de gekke witte jurk weer de hele tijd met een groot gouden kruis te zeulen. Ook moest hij ten overstaan van een beeld van de Heilige Maagd Maria een ketel met wierook heen en weer zwaaien. Om dit extra zwaar te maken had de kandidaat in de gekke witte jurk hierbij wind tegen, zodat hij alle wierook vol in z’n smoel kreeg.

Maar blijkbaar had hij het er allemaal goed van afgebracht, want toen hij in een grote stoel zat bij te komen van het wierookavontuur, kreeg hij een grote zilveren ring om z’n vingers geduwd. Veel wereldleiders, waaronder Prins Willem-Alexander, Prinses Maxima en premier Mark Rutte, feliciteerden de kandidaat in de gekke witte jurk daarmee. Hij was nu paus. Antoine Bodar becommentarieerde het geheel alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar. 

Hier krijgt de paus wierook in z’n smoel omdat hij wind tegen heeft:

En hier is hij daarvan aan het bijkomen op z’n grote stoel: