Eerst even een filmpje…

Vandaag een gastbijdrage van mijn goede vrind Jan Henk van Noord,  De Grote Renkoekoek voor intimi; Gerrit Baars voor Facebookvrienden. Hij ergert zich aan EénVandaag.

Het ministerschap is in mijn beleving het hoogste ambt van Nederland. De formele aanspreektitel van een minister is ‘excellentie’ maar sinds de jaren zeventig (bron Wiki) wordt deze aanspreekvorm in de praktijk niet meer gebruikt. Begrijpelijk maar ook jammer, omdat ‘excellentie’ heel duidelijk de onmetelijke kloof markeert tussen iemand die verantwoordelijk is voor onze voedselveiligheid en iemand die elke week kroketten eet en naar Frans Bauer luistert. Of ben ik nu aan het chargeren?

Het is dus formeel excellentie Plasterk, maar we zeggen minister Plasterk. Dat is prima, maar het is goed dat u weet hoe het eigenlijk hoort.

Minister Plasterk was enige tijd geleden te gast bij het televisieprogramma EenVandaag. Dat programma is het allerergste aller tijden ooit, natuurlijk vanwege het ‘1V Opiniepanel’: hét voxpoploket van kroketetend Nederland. Een dankbaar onderwerp voor een andere column. Het gaat mij nu om de speelbal die de minister is in een tv-format.

Het begint met een vooraankondiging om 17:58 uur door de presentator waarin minister Plasterk 3 seconden in beeld komt; dat betekent dat ie al in de schmink zit en speciaal voor de vooraankondiging op z’n krukje aan een tafeltje zit. Hij zit daar waarschijnlijk al een minuut of tien tussen een horde hysterische types die er altijd in studio’s rondlopen, en hij moet daar nog het hele zes-uur-journaal wachten op de start van de uitzending.

De uitzending begint. De presentator kondigt voor de tweede keer aan welke onderwerpen er de revue zullen passeren. Het eerste onderwerp is NIET datgene waarvoor de minister speciaal voor naar de studio is gereden door zijn chauffeur. Ze beginnen met een ander onderwerp, terwijl excellentie Plasterk al ruim een kwartier aan een tafeltje zit te wachten. Laat dat even doordringen.

Het eerste onderwerp is na zeven minuten afgelopen en de presenator stelt vragen aan de minister. Na twee minuten kondigt de presentator een filmpje aan. Het filmpje is knetter-suggestief, maar dat is een dankbaar onderwerp voor een andere column. Het duurt ruim drie minuten en daarna praat de presentator weer met de minister.

Op het moment dat je denkt: nu gaat het de diepte in, is het opeens tijd om de minister te confronteren met de nooit liegende cijfers van het 1V Opiniepanel! Het wordt aangekondigd met een filmpje, waarin reclame wordt gemaakt om mee te doen met het Opiniepanel. Daarna komt de spreekbeurt van een 6-VWO scholier (die heb ik niet van mezelf). Hij trekt in 2 minuten en 43 seconden onbeschaamde conclusies, maar dat is een dankbaar onderwerp voor een andere column.

Voordat de minister mag reageren, komt er eerst nog een filmpje. Daarin worden mensen op straat geïnterviewd. Het enige argument dat het filmpje toevoegt aan het debat, is de onderbuik van de voxpop. Ik vraag me overigens af of onderbuikgevoel überhaupt een argument kan zijn, maar dat is een dankbaar onderwerp voor een andere column. Na het filmpje heeft de presentator nog enkele vragen aan “meneer Plasterk”.

Tot slot wijst de presentator de kijker op de website van het Opiniepanel. Dan is het 18:34. De minister moet even wachten tot het filmpje van het volgende onderwerp is gestart, dan mag hij van het krukje af richting zijn chauffeur die buiten een shagje staat te dampen. Althans, ik vermoed dat het zo gaat. Het kan ook zijn dat ie eerst nog met de ambitieuze redactie op de foto moet.

Totale aanwezigheid van de minister in de studio: 44 minuten (van circa 17:50 tot 18:34 uur).

Daarin heeft excellentie Plasterk een gesprek van 5 minuten en 48 seconden gevoerd waarin hij heeft mogen praten tussen de vragen van de presentator door. Ook heeft hij verplicht moeten luisteren naar een spreekbeurt van 2 minuten en 43 seconden en filmpjes van 5 minuten 22 seconden. Wat hij de overige 30 minuten heeft gedaan in de studio, is gissen. Ik heb de aflevering terug moeten kijken om te klokken. Laat dat even doordringen.

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij is er geen politicus die weigert. Drie vragen:

  1. Waarom verspillen politici tijd aan zulke programma’s?
  2. Waarom zijn televisiemakers schaamteloos?
  3. Wat vindt u dankbare onderwerpen voor andere columns?

Geef uw mening als lid van het 1V Opiniepanel:

http://opinie.eenvandaag.nl/uitslagen/36049/word_nu_lid_van_het_eenvandaag_opiniepanel

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

9 reacties op “Eerst even een filmpje…”