De trechterbekercultuur

Van 4300 tot 2700 voor Christus werd Nederland bezet door aanhangers van de trechterbekercultuur. Er was zelfs geen klein Fries dorpje dat moedig weerstand bood aan de trechterbekerbezetter en hun beerenburg gewoon uit een mok met de Friese vlag erop bleef drinken. Heel Nederland was getrechterbekeriseerd. Overal waar je keek trechterbekers. Op iedere plek waar nu een moskee staat, lag toen een stapel trechterbekers.

Het moet een rare tijd zijn geweest. Stelt u zich maar eens voor bij alles wat je doet alleen maar de beschikking te hebben over een trechterbeker. Dan is even die herfstblaadjes bij elkaar harken op zaterdagochtend opeens een dagtaak. Harken is eigenlijk ook een verkeerd woord. Men trechterbekerde de blaadjes bij elkaar in die tijd. Er waren natuurlijk helemaal geen harken. Net zoals het ze ontbrak aan veel andere gebruiksvoorwerpen die tegelijkertijd een werkwoord zijn.

Daarom trechterbekerde men dus eigenlijk alles in die tijd. Na het zuipen (uit een trechterbeker) trechterbekerde er even een moslim (die had je in die tijd ook al wel, maar we waren nog niet geïslamiseerd) een broodje kebab in elkaar, en als je dan ’s ochtends met een kater weer wakker werd, ging je onder de trechterbeker staan om weer fris in het hoofd te worden. Trechterbeker voor, trechterbeker na.

Ook in de sport. Na een potje trechterbekeren won degene die het meeste trechterbekers had getrechterbekerd een trechterbeker. Zoals de smurfen alles smurfen, zo trechterbekerden de trechterbekeraars alles. Ze waren alleen niet blauw en pasten ook niet door een waterkraan – en ook niet door een trechterbeker, trouwens.

Het knapste wat ze in die tijd hebben getrechterbekerd, zijn de hunebedden. Want daar zijn ze ook verantwoordelijk voor. Het zou wel het laatste zijn wat ik zou gaan bouwen als ik in een trechterbekercultuur zou wonen, maar zij flikten het maar mooi. Geen hijskranen, grote gevaartes met rupsbanden en constructies waar een natuurkundige de Nobelprijs voor wint. Nee, trechterbekers.

Dus als iemand op een saaie verjaardag zonder trechterbekers nog eens vraagt: ‘Hoe kregen ze dat toen voor elkaar, met die hunebedden?’, dan kunt u nu luid en duidelijk bij diegene in het oor toeteren: trechterbekers! En dan neemt u een stukje worst.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

20 reacties op “De trechterbekercultuur”