De 4×25 meter popaflossing

Als er dan toch eens een pop van mij te water moet raken, dan maar in België. Tot dit inzicht kwam ik donderdag, toen ik hoorde dat de Belgische dames op het WK reddend zwemmen in Australië de 4×25 meter popaflossing hadden gewonnen. In een wereldrecordtijd nota bene.

Het tweede wat ik dacht toen ik van de titel van de Belgische dames hoorde: krijgt de pop ook een medaille? Waarschijnlijk niet. En dat is niet eerlijk. Met een onwillige pop ben je nergens als reddingszwemmer. Zo’n pop ligt heel stil in het water en is hartstikke belangrijk. Stel je voor dat je met de immer bewegende Pierre Wind of Bart Chabot in het water ligt als wedstrijdreddingszwemmer. Dat is niet te doen.

Pas toen begon ik écht na te denken over wat het precies was, de 4×25 meter popaflossing. Ik zocht op internet en vond al snel de website van de Vlaamse Reddingsfederatie, met daarop een ronkend wedstrijdverslag van de finale van de dames, gelardeerd met schitterende zinnen als ‘Sofie wist de kalmte te bewaren en spoot uit de startblokken.’

Maar niet alles was koek en ei, want in de individuele nummers verging het de dames een stuk minder, onder meer vanwege een bijzonder slechte popopname van Hannemie en Christine. Bieke dompelde haar pop tot tweemaal toe onder water, waarna ze gediskwalificeerd werd. Het raakte me.

Ik wilde, kortom, bewegende beelden zien.

Dat bleek nog een hele klus, want waar YouTube vol staat met katten die een gek kunstje kunnen, daar komen de reddingszwemmers er bekaaid vanaf. Ik vond slechts een wazig filmpje van Omroep Brabant over een hoofd-van-pop-onder-water-kwestie tijdens de finale van de 4×25 meter popaflossing tijdens het in 2008 georganiseerde EK in Eindhoven. De Nederlandse heren werden ook gediskwalificeerd, alhoewel ze het daar zelf niet helemaal mee eens waren. Er spoot niemand van het startblok en er was voor zover ik weet geen sprake van een slechte popopname.

Filmpje:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=uQMDQIq1rsc

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.