Bordesscène

De bordesscène is het eerste moment waarop een minister – letterlijk –  naar buiten treedt als minister. Het lijkt mij ook meteen het moeilijkste moment in de carrière van een minister. Ik zou liever de inkomensafhankelijke zorgpremie ten overstaan van duizenden woedende miljonairs verdedigen, dan dat ik in m’n nette pak een tijdje op een bordes zou moeten staan.

Waarschijnlijk zou ik te vroeg naar buiten gaan, waardoor de hele scène opnieuw moet. Dat is nog niet zo’n enorme ramp – het wordt een beetje een toneelstukje, maar dat is niet zo erg bij een scène –, al sta je eerst natuurlijk wel een beetje voor lul, in je eentje op die grote trap.

Ook als ik wel tegelijkertijd met de andere bewindslieden en de Koningin naar buiten zou komen, wist ik me vermoedelijk geen houding te geven. Sommige ministers kiezen ervoor om een beetje te babbelen, maar dat lijkt me ook moeilijk. Want, waar praat je over op een trap? Voor je het weet zeg je tegen de Koningin iets onnozels als: ‘Goh, treden.’

Je kon het zien aan Lodewijk Asscher, afgelopen maandag. Hij stond als kersvers vicepremier naast de Koningin en deed een hark na. Bang om iets verkeerds te zeggen tegen Hare Majesteit. Bang om uit te glijden over het rode tapijt. Er spookt op zo’n moment van alles door je hoofd. Zit m’n gulp wel dicht? Voelen kan niet. Je staat immers naast de Koningin, en dan kun je niet ongegeneerd aan je gaan kruis voelen. Arme Lodewijk.

Niet iedereen maakte zich zo druk. Wie goed naar de foto van de bordesscène kijkt, ziet dat Ivo Opstelten helemaal niet bezig is met z’n gulp. Hij heeft net een appel gegeten en nu probeert hij met z’n tong een schilletje tussen z’n tanden weg te halen. Business as usual voor Ivo. Hij is ervaren en heeft dit vaker gedaan. Over vier jaar, bij de volgende bordesscène, staat hij te flossen.

Ook Henk Kamp en Stef Blok deden alsof het allemaal maar niks is. Maar dat deden ze wel op hun geheel eigen wijze. Henk Kamp wijst collega Lilianne Ploumen op een uil in een boom en Stef Blok probeert als een gezonde Hollandse man een glimp op te vangen van het decolleté van collega Edith Schippers. Ik vind het knap, op zo’n moment.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar!

21 reacties op “Bordesscène”