De Kantineheld

Het tv-programma Voetbal International hangt aan elkaar van gesponsorde onderdelen. Als de firma Gillette wat geld aan de totstandkoming van het programma betaalt, dan zegt Johan Derksen niet simpelweg: ‘Als ik m’n snor eraf zou scheren, dan zou ik dat met een scheermesje van Gillette doen!’, maar dan wordt er meteen een heel Gillette Pro Klassement in het leven geroepen, met afzichtelijke bokaal en al.

Deze aanpak heeft voor- en nadelen. Zo zorgt de sponsoring van de Toto er al een paar jaar voor dat Johan Derksen iedere vrijdag met frisse tegenzin zijn voorspellingen voor de voetbalwedstrijden van het aankomende weekeinde doet.

Op maandag blijkt steevast dat hij er maar twee of drie goed had. Daar pest Wilfred Genee hem dan mee. Derksen geeft vervolgens altijd de rare uitslagen van dat weekend de schuld, en als het een beetje meezit beledigt hij ook nog even de keeper van een team waarvan hij de uitslag verkeerd voorspelde – ‘ja Wilfred, als die clown op doel ook zulke ballen doorlaat, dan kan ik het natuurlijk nooit goed voorspellen.’ Leuk.

Maar er was ook het ‘Graydon-mannetje’. De directeur van het financiële dienstverleningsbedrijf Graydon liet een tijdlang obligate grafiekjes over de financiële huishouding van voetbalclubs zien, en begeleidde die vanaf zijn barkruk dan door allerlei open deuren in te trappen – ‘je ziet hier dat clubs in Engeland veel meer tv-geld krijgen en dus meer verdienen dan Nederlandse clubs.’ Niet zo leuk.

Sinds dit seizoen is er De Kantineheld. Ik wist nog niet zo goed wat ik ervan vinden moest. Maar sinds afgelopen maandag ben ik geloof ik voorzichtig positief.

Het onderdeel ‘De Kantineheld’ wordt gesponsord door Amstel en behelst dat er een lid van een amateurclub, een echte clubman, in het zonnetje wordt gezet. Dat zonnetje bestaat eruit dat hij de gehele anderhalf uur die het programma duurt achter de bar van de studio voor lul mag staan. Eerst wordt hij ook nog kort geïnterviewd door Wilfred Genee, tevens met het doel De Kantineheld in kwestie voor lul te zetten.

Afgelopen maandag was het de eer aan iemand met de naam Barry Bello – zo heette-ie echt, zei hij desgevraagd – om Kantineheld te zijn. Hij was lid van de Amsterdamse volksclub Sporting Amsterdam en werd derhalve geïntroduceerd door een kale clubgenoot met een klein sikje die ‘ze eige de Kraaij noemt’ in wedstrijdverslagen. Barry Bello vertelde zelf dat hij, toen hij nog bij het eerste van Sporting Amsterdam zat, eens had warmgelopen op twee oranje klompen. Nou, dat had trainer Ger van Mourik natuurlijk niet gepikt.

Ik was om. De Kantineheld is een verrijking voor het Nederlandse tv-landschap. Daarvoor had nog nooit iemand op tv verteld over warmlopen op oranje klompen. Zelfs niet bij Harry Vermeegen.

Barry Bello in actie: 

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

11 reacties op “De Kantineheld”