Burendag

Afgelopen zaterdag was het burendag. Buren zijn mensen die toevallig naast je wonen, en dus heeft een dag met de naam ‘Burendag’ alles in zich om uit te groeien tot de meest verschrikkelijke dag van het jaar. Anders gezegd: de kans is erg groot dat er op Burendag ’s avonds onder een partytent mensen koukleumend een biertje stonden te drinken met de lul die op zaterdagochtend altijd veel te vroeg de blaadjes van de stoep staat weg te blazen met z’n bladblower.

En waarschijnlijk was het allemaal nog wat erger, zo blijkt uit een korte blik op de website www.burendag.nl. Onder het kopje ‘Wat is burendag?’ staat de volgende zin te lezen: ‘Het is een dag waarop je gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt.’ Altijd maar ‘iets goeds doen’, en nooit gewoon lekker zuipen.

Om de mensen een beetje te helpen bij ‘iets goeds doen’ hebben de organisatoren – het Oranjefonds en Douwe Egberts – een zogenaamde toolkit op de website gezet, die men uit kon printen. De toolkit bestaat uit: ‘uitnodigingen om bij je buren in de brievenbus te stoppen’, tien verschillende posters ‘om iedereen te laten weten dat je burendag viert’ en, als je het allemaal even niet meer weet tijdens het organiseren van de Burendag, ‘een flyer met handige checklist’.

Op de tien verschillende posters staan activiteiten die het Oranjefonds en Douwe Egberts waarschijnlijk verstaan onder ‘iets goeds doen’, bijvoorbeeld het beschilderen van vogelhuisjes door de buurtkinderen. Ik zie de familie Mus hun paars met gele stippen beschilderde onderkomen al betrekken daags na de Burendag.

Andere dingen die goed zijn: ‘de buurt opfleuren’, ‘gezellig samen eten’, ‘een koffieochtend’, ‘een buurtbankje maken’, en ‘de straat onkruidvrij maken’.

Er hoeft dus maar één hyperactieve buurttroela op het idee te komen om mee te doen aan zo’n Burendag en je staat, gezwicht onder de sociale druk, de hele dag met een schoffel in je handen het werk van de Groenvoorziening te doen. Of nog erger: je bent met kleurige Kaapse viooltjes, slingers en ballonnen in de weer om de buurt ‘op te fleuren’ – als je zo een buurt ‘opfleurt’ tenminste, maar dat lijkt me wel.

De dag dat zoiets in mijn straat gebeurt, ben ik op bezoek bij een vriend. Een verre vriend, want van dat bekende spreekwoord over de buur en de verre vriend klopt helemaal niks. Een verre vriend is veel beter, die biedt je onderdak wanneer je straat meedoet aan de Burendag. En dat is heel belangrijk.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

10 reacties op “Burendag”