Alexander Büttner – Kuifje in Engeland

Het was mooi geweest wanneer Alexander Büttner na het telefoontje van Alex Ferguson had gezegd: ‘Ja, dat is allemaal leuk en aardig, Lexie, maar ik wacht nog even tot het einde van de maand. Misschien belt Barcelona nog.’ In plaats daarvan smeerde hij snel nog wat gel in z’n kuif en pakte het eerste de beste vliegtuig naar Engeland. Zijn transfer naar Manchester United is een sprookje.

Welk sprookje is nog niet helemaal duidelijk. Alex Ferguson heeft wel wat van een wolf, die met een list de naïeve Alexander – met een rood shirt onder z’n trainingspak in plaats van een kapje op het hoofd – naar Manchester lokte om daar de bank warm te houden. In dat geval is het te hopen dat Alexander broodkruimels boven de Noordzee uitstrooide en op die manier snel zijn weg terug naar de Nederlandse velden vindt.

Maar het zou ook kunnen dat Alex Ferguson een goede fee is – ziet u hem niet in een kek roze jurkje met een toverstaf in z’n rechterhand over het trainingsveld zweven? – en er op Old Trafford al jaren hele mooie zwarte kicksen liggen te wachten op een linksback die er eindelijk eens in past: Alexander Büttner.

Echter, meer nog dan aan sprookjes, doet de overgang van Büttner naar Manchester United mij denken aan strips. Een beetje aan Asterix, omdat Alexander ook klein is, maar het meest aan Kuifje. Kuifje in Engeland, niet met een ouderwets door Hergé getekend omhoogstaand plukje haar bovenop het hoofd, maar met de al eerder gememoreerde quasi-modieuze stekeltjeskuif, waar Alexander om de paar uur een verse lik gel in smeert. Een eigentijdse Kuifje, zonder pofbroek.

In deze variant is Alex Ferguson de vloekende, tierende en zuipende Kapitein Haddock. Misschien toch iets realistischer dan een fee in een jurkje. Robin van Persie is Professor Zonnebloem, uitvinder van vele briljante steekpassjes, nog meer schoten die het doel in zeilen, en de mooiste kapbeweging sinds Coen Moulijn.

De rol van Bobby wordt vertolkt door Wayne Rooney. Geen lief, wit hondje met een pluizige vacht, maar een pitbull met een dikke nek die achter alles aanrent wat beweegt. Kuifje zelf kijkt ondertussen zijn ogen uit in Manchester. Wat een stadion. Wat een spelers. Wat een avontuur!

En nu maar hopen dat het volgende album dus niet Kuifje in de dug-out heet.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

3 reacties op “Alexander Büttner – Kuifje in Engeland”