Nieuwe telefoon

Onlangs mocht ik van mijn telecomprovider een nieuwe telefoon uitzoeken. Dat bleek nog een heel karwei. Het is heel iets anders dan, en nu noem ik maar wat, een pot augurken uitzoeken in de supermarkt. Die pak je uit het schap en dat is het dan wel zo’n beetje – je pakt natuurlijk wel de zoetzure, die andere zijn niet te vreten!

Bij het uitzoeken van een telefoon komt meer kijken. Er zijn honderden verschillende soorten telefoons op de markt, die allemaal een eigen kunstje kunnen. Om in de winkel niet helemaal voor lul te staan, had ik vooraf wat reclames bekeken op tv, hetgeen ertoe leidde dat ik mijn zinnen op een HTC One had gezet. Het leek me een prima apparaat, waar ik mooi de blits mee kon maken.

In de winkel bleek helaas dat er van de HTC One, zoals zijn naam wel een beetje doet vermoeden, niet slechts één type op de markt is. Bijna elke letter van het alfabet heeft zijn eigen HTC One. De verkoper hielp me uit de brand: letter X moest ik hebben.

In al mijn naïviteit vroeg ik nog wel even wat het verschil met de letter S dan precies was. Een fout. Er volgde een verhaal waarvan ik alleen de lidwoorden begreep. De rest van het verhaal was hogere telefoontaal. Eén term weet ik nog: quad-processor. Toen ik die term hoorde, moest ik terugdenken aan Annemarie Jorritsma, die lang geleden bij Sterrenslag van een quad viel. Leuk, maar bij het uitzoeken van een telefoon heb je er weinig aan.

Ik vertelde de verkoper dat ik niks van zijn uitleg begrepen had, maar toch voor de HTC One X koos. Inpakken en wegwezen, dacht ik.Nee, want uit het niets vroeg de verkoper mij: ‘Wil je een speciaal door Dr. Dre ontworpen headset bij je telefoon, voor maar 90 euro? Normaal kost-ie 180 euro.’

Het werd me allemaal eventjes teveel. Eerst al dat gedoe met die quad-processor en nu dit weer. Dr. Dre, dacht ik, dat is toch een rapper waar ik al minstens tien jaar niks meer van gehoord heb? Ja, en nu ontwerpt hij dus headsets voor mobiele telefoons. Het kan raar lopen in een mensenleven.

Ik moet antwoord geven, spookte het bijna tegelijkertijd met deze overpeinzingen over Dr. Dre door m’n hoofd.

Twijfel. Vijftig procent korting, dat is niet niks. En misschien maakt Dr. Dre wel hele mooie koptelefoons, die je ook als stethoscoop kunt gebruiken. Het is toch een dokter. Maar na de langste minuut uit m’n leven zei ik nee tegen de verkoper, die enigszins teleurgesteld uit z’n ogen keek.

Een digitale handtekening later verliet ik het pand met mijn nieuwe telefoon in een plastic tasje, maar zonder een door Dr. Dre ontworpen headset. Thuis at ik een augurk en zocht op mijn nieuwe telefoon naar YouTube-filmpjes van Annemarie Jorritsma op een quad. Helaas zonder resultaat.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.