Engelse drop

Dat Nederland sinds enkele jaren een sterk gepolariseerd en versplinterd politiek landschap kent, mag bekend zijn, maar ook over drop zijn we het niet eens. Ik wist dat niet. Ik dacht dat Nederland nog steeds een gezellig dropjesland was, waar iedereen, zwart, wit of met blauwe spikkeltjes, gewoon hetzelfde dacht over drop. Het zit anders.

Ik kwam daar vorige week donderdag achter, toen ik rond de klok van half elf ‘s ochtends een foto van @dijkshoorn voorbij zag komen op Twitter. Op die foto stond Engelse drop. Veertien zwarte staafjes en acht roze spikkeltjes, om precies te zijn. U weet welke dropjes ik daarmee bedoel.

Dat de veertien zwarte staafjes over waren gebleven in de zak van @dijkshoorn verbaasde me geenszins. Die zwarte staafjes zijn, om het een beetje in politieke sferen te houden, de Hero Brinkmannetjes van de drop. Gedoe in de marge. Surrogaat. En ze plakken aan je gehemelte nadat je er een tijdje op hebt gezogen. Ik weet niet zeker of dát met Hero Brinkman ook zo is. Hoe het ook zij: de zwarte staafjes zijn niet lekker. Daarover is grote consensus in de dropgemeenschap.

Ik dacht dat die er ook was over de roze spikkeltjes. Ik dacht dat iedereen die lekker vond. Ik dacht zelfs dat het in Nederland, uiteraard op gepaste afstand van de dubbeldekker – die is immers twee keer zo dik als een normale! – het populairste snoepje was in een zak Engelse drop.

En toen waren daar dus opeens die acht overgebleven roze spikkeltjes in de zak van @dijkshoorn.

Dezelfde roze spikkeltjes die vroeger op de achterbank op weg naar Zuid-Frankrijk onderwerp waren van menig ruzie tussen mij en mijn zus. De huisdichter liet ze gewoon links liggen! Vol verbazing keek ik nog eens goed naar de foto. Ja, het waren echt de spikkeltjes en niet de kokosrondjes, die bij mij altijd overblijven, uiteraard vergezeld door de Hero Brinkmannetjes.

Daarom kan dhr. Dijkshoorn binnenkort bezoek verwachten. We gaan bij het licht van een klein kaarsje een hele avond lang Engelse drop ruilen. Spikkeltjes voor kokosrondjes. Net zolang tot we weer een gezellig dropjesland zijn.

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

6 reacties op “Engelse drop”