Schildpad George en verzorger Fausto

Slecht nieuws voor reptielenliefhebbers. Schildpad George is niet meer. Hij was de laatste schildpad die je nog eens chelonoidis abingdoni kon noemen zonder de waarheid geweld aan te doen. Want een chelonoidis abingdoni was George. En wat voor één.

George werd afgelopen zondag dood aangetroffen door zijn verzorger Fausto Llerena. Hij lag dood voor z’n drinkschaal. Een hartaanval was de meer dan honderdjarige Galapagosreuzenschildpad noodlottig geworden. Pas toen ik dat las, besefte ik dat ook schildpadden hartaanvallen kunnen krijgen. Je denkt daar nooit bij na, maar zo’n beest heeft een hart en dus ligt een aanval altijd op de loer. Toch vind ik hartaanvallen meer iets voor nerveuze wasbeertjes dan voor trage en logge schildpadden.

Ik moest ook aan Fausto denken toen ik las over de hartaanval van George. Op de persconferentie waar de dood van George werd toegelicht, verscheen hij met een rouwband om. Tientallen jaren plukte Fausto bladeren en voerde die aan George. En daar lag hij dan ineens, bij z’n drinkschaal. Misschien heeft Fausto nog wel mond-op-mondbeademing geprobeerd bij George. Ik voelde intens medelijden met verzorger Fausto.

Met George zelf had ik op de één of andere manier minder te doen. Ik denk dat het aan z’n chagrijnige kop lag. Man, had wat vrolijker gekeken tijdens dat lange leven van je. Je had nota bene een schild, wat inhield dat Patty Brard bovenop je kon gaan zitten zonder dat je er iets van merkte. Dat kan verder niemand zeggen. En je had een verzorger die iedere dag in de weer was om bladeren voor je te plukken. Je had een eigen drinkschaal! Wat wil een schildpad nog meer?

Voor George was het allemaal geen reden om zijn mondhoeken eens omhoog te krullen. De kindjes in Afrika stierven bij bosjes, maar meneer de verwende schildpad, die dus iedere dag bladeren in overvloed kreeg en mocht drinken uit z’n eigen schaal, was nog te beroerd om zijn tanden een keertje bloot te lachen.

Fausto, je beseft het nog niet, maar je bent veel beter af zonder George. Echt waar. Pluk vanaf nu de dag in plaats van bladeren. Zoek een hobby. Vergeet die chagrijnige kutschildpad.

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.