Boomverplaatsing

Afgelopen week werd er in Groningen een boom verplaatst. Speciaal voor alle dendrofielen die dit lezen: het betrof een plataan. Vanwege de grondige renovatie die de oostzijde van de Grote Markt ondergaat, was er even geen plaats voor de plataan. Een plekje achter de Vismarkt, een paar honderd meter verderop, vlakbij der Aa-kerk, bood uitkomst. Zie daar, een boomverplaatsing.

Ik las er maandag over, op de tekst tv van lokale omroep OOG, denk ik. Ik zapte weer verder en schonk er verder geen aandacht aan. Een boomverplaatsing, het zal wel.

Tot ik op woensdagmiddag nietsvermoedend door de stad liep. Achter de Vismarkt, vlakbij der Aa-kerk om precies te zijn. Er stond daar een grote kraan op de weg. De straat was zelfs met vijf oranje pionnen afgezet om auto’s op afstand te houden – er mogen daar helemaal geen auto’s rijden, maar men had blijkbaar het zekere voor het onzekere willen nemen. Er stonden ook mensen. Een stuk of dertig. En er stonden weer hekken om die dertig mensen op afstand te houden. In de lucht hing een boom aan een rubber tuigje.

De boomverplaatsing.

Ik had nooit beseft dat een boomverplaatsing zoveel voeten in de aarde heeft. Dat er pionnen, een kraan, een rubber tuigje en hekken voor nodig zijn. Dat er dertig mensen naar kijken.

Er gebeurde nog niet erg veel op het moment dat ik langsliep. De boom bungelde wat. Mannen in overall liepen een beetje heen en weer. De mensen achter de hekken keken er gefascineerd naar. Een vreemd gezicht: mensen die staan te koekeloeren naar heen en weer lopende overalls.

Aan de andere kant: wanneer ik zometeen een pingpongballetje op de stoep neerleg en er wat hekken omheen zet, staan er binnen de kortste keren ook mensen door de spijlen van de hekken te gluren. Dat doen hekken nu eenmaal met mensen.

Vrijdag liep ik weer langs dezelfde plek. De hekken waren weg, en de mensen dus ook. Niemand keek meer op of om naar de boom, terwijl hij er gewoon weer met z’n wortels in de grond, zonder groot elastiek en hekken eromheen, eigenlijk veel mooier uitzag.

Ik bedacht me dat deze situatie vast een metafoor voor iets zou zijn. Waarvoor? Dat moet Bløf maar bedenken.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.