Amnesty International vanaf mei op tv bij RTL7

Omdat de voetbalcompetitie op 6 mei ten einde loopt, en het EK pas op 8 juni begint, leek RTL7 op maandagen en vrijdagen in de maand mei even met een gat in haar programmering te kampen. Na een brainstormsessie heeft men echter een oplossing bedacht bij de mannenzender: de voetballoze maand wordt opgevuld met een praatprogramma over mensenrechten. Amnesty International wordt zowel sponsor als naamgever van het programma.

Het programma zal het vertrouwde format van grote broer Voetbal International kennen: Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp voorzien aan tafel de actualiteiten op het gebied van de mensenrechten van prikkelend commentaar. Tussendoor wordt bekendgemaakt wie de Sorbo Activist van de Week is, en voorspelt Derksen in de toto wie er volgens hem uiteindelijk aan het langste eind zullen trekken in de verschillende opstanden wereldwijd.

Presentator Wilfred Genee hoopt voor het programma dat de opstand in Syrië nog even aan zal houden. ‘We kunnen vanwege een rechtenkwestie helaas geen beelden van die opstand uitzenden, maar dat weerhoudt ons er niet van om onze ongezouten mening over de situatie aldaar te geven. Achter de schermen maakt René het gekke loopje van Bashar al-Assad al maanden belachelijk. We hebben er zin in!’

Vanwege een lucratief contract met het Egyptisch Toeristenbureau zullen er overigens wel beelden te zien zijn van de veel minder aansprekende onderdrukking van Kopten in Egypte. ‘Het blijft commerciële televisie hè. Er moet wel geld in het laatje komen’, legt Genee uit.

Johan Derksen is net als Genee tevreden over de deal met Amnesty International. ‘Anders had het zomaar kunnen gebeuren dat ik drie weken niet op tv te zien zou zijn geweest. Tuurlijk, dan had ik bij Pauw&Witteman of De Wereld Draait Door kunnen gaan zitten, maar een eigen programma babbelt net even lekkerder. Ik kijk er enorm naar uit om de Dalai Lama een praatzieke dorpspastoor te noemen.’

Of Hans Kraaij jr. in mei ook af en toe aan zal schuiven in Amnesty International is nog niet bekend. Wel maakte SBS6 bekend dat hij in dezelfde periode het programma ‘Lachen om mensenrechtenschendingen’ gaat presenteren. ‘Er gaat meer mis dan je denkt bij het martelen’, aldus een zegsman van SBS6.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.