Messi, en dan pas zoiets onbelangrijks als een competitiestand

‘Leo, Leo, Leo, Leo…’, galmde het minutenlang door Camp Nou na zijn vijfde doelpunt van de avond. Aan niets was te merken dat Barcelona in de competitie tien punten – een 1 met één nul! – achterstaat op aartsrivaal Real Madrid. ‘Punten? Wat zijn dat?’, hoorde je de tachtigduizend aanwezige socios denken. Barcelona en Messi zijn ranglijsten ontgroeid.

Bij PSV zijn ze zo ver nog niet. Na de smadelijke 6-2 nederlaag tegen FC Twente heerste er zelfs een crisissfeer. Drie verliespunten meer dan FC Twente! Technisch directeur Marcel Brands sprak er met een verslaggever van de NOS over. ‘Je weet hoe ik in Fred sta’, zei hij. Dat zegt alleen iemand die in een hele diepe crisis verkeert.

Je zult zoiets Andoni Zubizarreta, technisch directeur van Barcelona, nooit horen zeggen over Pep Guardiola. Die ligt niet wakker van een verliespartijtje meer of minder. Geen waanzinnige quotes, ook al heeft Barça veertig verliespunten meer dan Real Madrid.

Want, wie Lionel Messi onder contract heeft staan gaat elke nacht met een glimlach rond zijn mond slapen, en droomt van stiftjes en gehandschoende vingertoppen die er net niet bij kunnen. Je praat wel met de pers, maar ondertussen denk je aan een roodblauwe dribbel en drie hijgende mannetjes in een ander shirt die er moedeloos achteraan rennen. Een leven zonder zorgen, ook al vliegt Barcelona er straks uit tegen Apoel Nicosia.

Zubizarreta veegt z’n bips af met de pagina in de krant waar de stand in de competitie op af staat gedrukt. Het doet er niet toe. Ook niet voor de socios. Ze weten: wij hebben Messi. Misschien nog wel tien jaar lang.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

35 reacties op “Messi, en dan pas zoiets onbelangrijks als een competitiestand”