‘De zwarte medemens’

Nee lieve racisten, dit stukje is geen kolfje naar jullie hand. Jullie kunnen gewoon weer gaten in lakens gaan knippen, het zinnetje ‘Nee, ik ben geen racist, ik heb zwarten onder m’n beste vrienden, maar… (iets racistisch)’ instuderen, of andere voorbereidingen treffen om mensen met een andere kleur te haten.

Alhoewel, misschien gaat het toch over racisten. Misschien wel de ergsten die er zijn. De zogenaamde camouflageracisten, die de term ‘de zwarte medemens’ gebruiken. Doe mij dan maar zo iemand die zwarten onder z’n beste vrienden heeft, maar wel al die tyfusnegers hun uitkering wil afnemen omdat ze onze banen inpikken. Dan weet je waar je aan toe bent.

Bij de camouflageracisten ligt dat anders. Die hebben zelf bedacht dat ze geen racist zijn, maar gebruiken wel de term ‘de zwarte medemens’. Op het eerste oog lijkt het ook geen racistische term. Het klinkt zelfs vriendelijk. Wie even nadenkt, als een gezonde blanke man of vrouw, zal tot een andere conclusie komen.

Dat komt puur door het woordje ‘mede’ in medemens. Het wekt toch een beetje de suggestie dat je ‘mensen’ hebt – de blanke mens – en dan pas, in een rieten hutje, de medemens – de zwarte mens. De blanken zijn dus beter dan de zwarten volgens mensen die de term ‘de zwarte medemens’ bezigen. Racisme!

En het wordt nog gekker als je nóg wat langer nadenkt, zoals wij blanken deden toen wij tienduizenden jaren geleden het vruchtbare Europese land verkozen boven het dorre en droge Afrika.

De term medewerker betekent namelijk volgens diverse websites en woordenboeken: ‘iemand die ergens in dienst is.’ Vertaal dat naar de term ‘de zwarte medemens’ en de figuren die het gebruiken pleiten ineens voor de herinvoering van de slavernij. Een schande!

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.