De tweets van Aad de Mos

Net toen ik dacht dat het leven niet veel mooier kon worden, nam Aad de Mos een twitteraccount. @aad300. Die 300 refereert geloof ik aan het nummerbord van een Mercedes die Aad ooit bezat. Het fijne weet ik er niet van. Maakt ook niet uit. Getallen en Aad; dat boek  heb ik lang geleden al dichtgeslagen. Te hoog gegrepen. 21 is gelijk aan 5, dus 300 kan ook maar zo 189 zijn. Of 263. @aad300. Prima. Het zal wel.

Het volgen van die @aad300 is geen eenvoudige bezigheid. Net als op het gebied van de wiskunde houdt Aad de Mos er geheel eigen regels op na waar het de Nederlandse taal betreft. Interpunctie is bijvoorbeeld niks voor hem. Ook werkwoorden gebruikt hij maar spaarzaam. Het maakt het lezen van de tweets van Aad tot een uitdaging. Dat heeft Aad goed bekeken. Zo hou je de aandacht van je volgers vast. Andere tweets scroll je onbewust naar beneden; bij die van Aad stopt je vinger.

Neem nu de tweet ‘Pauze wam als nog gekomen .:-) zeer betrouwbaar dus.’ Ik heb er twee uur naar zitten staren. Ik heb het achterstevoren en op de kop proberen te lezen. Ik heb de zin in Google translate vanuit het Zweeds, Luxemburgs en Welsh naar het Nederlands proberen te vertalen. Ik heb iemand uit Den Haag gebeld. Misschien was het dialect. Nee. Het was Aad. En het is met Aad soms net als met moderne kunst. Je weet dat het mooi is, maar kan niet zeggen wat het is en waarom het zo mooi is.

Aad verzint niet alleen woorden als wam en zet ze in zinnen die toch al niet lijken te kloppen – met nadruk op lijken, want als Aad ze schrijft, kloppen ze. Aad gebruikt ook hashtags. Willekeurig, zo lijkt het. Maar Aad is Aad en dus zit er wat achter als Aad een hekje zet voor het woord oirschotse in de zin ‘Goedemorgen snel ff rondje over #oirschotse hei en dan door naar @departures.nl’

Daar twittert Aad trouwens veel over. Z’n sportgedrag. Hij gaat veel naar de sschool (Aads voor sportschool) en loopt dus in verschillende soorten trainingspakken over de Oischotse hei te banjeren. Dat hij verschillende soorten trainingspakken heeft, weet ik doordat Aad ook vaak even een fotootje bij het twitterbericht voegt. Niet alleen als hij gaat sporten trouwens. Ook als hij bijvoorbeeld voor een restaurant met de naam Monsieur Paul staat.

Een foto die wat mij betreft de Zilveren Camera had moeten winnen. Aad maakte de foto zelf, was zichtbaar in gevecht met de laagstaande zon, maar kreeg het toch voor elkaar om de naam van het restaurant precies boven z’n hoofd te projecteren op het kiekje. Wie heeft de terugkeer van Jezus nog nodig als Aad er al is.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

11 reacties op “De tweets van Aad de Mos”