‘Kerstmanontkenning in Wetboek van Strafrecht’

De Unie van de Heilige Baard (UHB), een organisatie die opkomt voor de belangen van de Kerstman in Nederland, wil dat het ontkennen van de Kerstman strafbaar wordt in Nederland. De organisatie denkt aan celstraffen die op kunnen lopen tot vier jaar.

‘Eigenlijk zouden we degenen die het bestaan ontkennen van ‘hij die verscheen op een arrenslee in de lucht’, zoals wij onze Geliefde Kerstman doorgaans noemen, het liefst naar een strafkamp op de Noordpool sturen’, zegt Rudolf Bult van de UHB. ‘Maar we moeten ook realistisch blijven; daarvoor is waarschijnlijk een Grondwetswijziging nodig en dan gaat er weer een paar jaar overheen waarin ‘de onoverwinnelijke pakjesbezorger’ straffeloos ontkend kan worden. Dat zien we niet zitten.’

Daarom pleit de unie er nu voor dat mensen die de Kerstman ontkennen een maximumstraf van vier jaar tegemoet kunnen zien. ‘En voor kinderen onder de zestien zal het jeugdrecht van toepassing zijn. In dit geval houdt dat in dat kinderen tot maximaal zeven jaar jeugddetentie veroordeeld kunnen worden. Hoe jonger iemand is, hoe zwaarder het ontkennen van de Kerstman bestraft moet worden! Hij is tenslotte een kindervriend.’

De politiek reageert terughoudend op het initiatief van de UHB. ‘In eerste instantie was de PVV nog wel voor de zware straffen te porren, maar toen ze hoorden dat het ging om het strafbaar stellen van het ontkennen van iemand met een grote baard, krabbelden ze plotseling terug’, aldus Bult. Ook de overige partijen zien niets in het opnemen van een verbod op Kerstmanontkenning in het Wetboek van Strafrecht. Bult: ‘Waarschijnlijk zijn ze bang voor de sterke Joodse lobby, die het monopoly op strafbare ontkenningen wil behouden.’

De UHB krijgt wel steun uit de showbizzhoek. Een groepje BN’ers onder leiding van Frans Bauer en Robert ten Brink nam het initiatief voor de website stopdekerstmanontkenning.nu, waarop mensen een petitie kunnen ondertekenen voor het verbod op kerstmanontkenning. Ten Brink: ‘Frans geeft jaarlijks grote kerstconcerten en ik maak ieder jaar een goed bekeken kerstspecial van All You Need Is Love. Zonder de Kerstman was dat nooit mogelijk geweest, daarom doen we nu iets terug.’

Overigens is het helemaal niet zo slecht gesteld met de positie van de Kerstman in Nederland. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 73 procent van de leden van het EenVandaag opiniepanel in de Kerstman gelooft. 19 procent denkt dat er wel ‘iets’ met rendieren en een slee is, terwijl slechts 8 procent aangeeft niet in de Kerstman te geloven.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.