Het slaapgedrag van de kreeft

Een tijdje geleden hoorde ik een tv-kok het volgende zeggen: ‘Wanneer een kreeft in aanraking komt met een temperatuur van beneden de zeven graden Celsius, dan valt hij onmiddellijk in slaap.’ Ik vond het een fascinerende zin. Terwijl de tv-kok de slapende kreeft uit de koelkast haalde en in een pan gooide, dacht ik: wat weet ik eigenlijk weinig van kreeften.

Ik weet dat ze pas rood worden wanneer je ze hebt gekookt, meer niet. Vroeger dacht ik trouwens dat ze al rood in de zee rondzwommen. Nu weet ik beter, maar vraag ik me wel af of Dries Roelvink al jarenlang – zonder het zelf door te hebben – gekookt door het leven gaat. Weer een heel ander vraagstuk.

Kreeften houden zich niet bezig met dat soort vraagstukken. Die zwemmen de hele dag rond met een thermometer om hun nek, weet ik nu. Hopen dat het kwik beneden de zeven graden daalt; kunnen ze lekker slapen. Waar de mens meer een dag/nachtritme aanhoudt, daar kiest de kreeft voor een temperatuurritme. Het is weer een hele andere manier om tegen het fenomeen slapen aan te kijken. Voor beiden valt iets te zeggen, vind ik.

Omdat ik zo weinig van de kreeft wist, heb ik een beetje onderzoek naar hem gedaan op internet. Als eerste kwam ik een website tegen van ene Sam. Sam geeft ons tips en tricks op het gebied van koken. Ook over het koken van kreeft, en hoe je een beetje liefdevol met het diertje om kunt gaan. Hij heeft weer een hele andere theorie over het slaapgedrag van de kreeft. Volgens hem valt een kreeft in slaap wanneer je hem met twee vingers zachtjes en traag over z’n ruggetje streelt.

Het klinkt heel romantisch, maar ik geloof er niks van. Ik denk dat Sam gewoon altijd koude handen heeft wanneer hij met een kreeft in de weer is. En anders is hij een soort kreeftenfluisteraar, iemand met superkrachten, waar het kreeften in slaap aaien betreft dan. Thuis lukt u dat nooit. Sla de kreeft maar gewoon de kop in met een hamer wanneer u hem wilt koken.

Dat klinkt heel onaardig ten opzichte van de kreeft, maar u weet nog niet wat ik inmiddels op Wikipedia heb gelezen over de kreeft: kreeften zijn kannibalen die voortdurend ruzie maken met elkaar. Is het niet om voedsel, dan knippen ze elkaar wel de hersens vanwege de vrouwtjes. Hij schuwt het zelfs niet z’n eigen lichaamsdelen op te eten wanneer dat nodig is. Met een kreeft die levend in een pan kokend water wordt gegooid, of met een hamer op z’n kop geslagen wordt, hoeft u echt geen medelijden te hebben. Met Dries Roelvink wel.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

6 reacties op “Het slaapgedrag van de kreeft”