Soepballen

Wat Ivo Niehe met succes heeft, dat heb ik met soep. Ik kan er niet zonder en vind het haast vanzelfsprekend. Ik ken ook het Franse woord voor soep: potage. Gewoon soupe mag ook. Maar Ivo zou denk ik potage zeggen. En merde als hij potage morst op z’n rode broek, die hij weer een pantalon rouge noemt.

Soep dus, daar hou ik van. Zoals Ivo van zichzelf. Ik eet het elke week wel een keer. Mocht het er een weekje niet van komen, dan denk ik altijd even aan soep. Vlak voor het slapen gaan een minuut aan een kom soep denken, ik kan het iedereen aanbevelen. Ik denk dat er dan geen oorlog zou zijn.

Als ik dan aan zo’n heerlijke kom soep denk, drijven er ook altijd ballen in. Soep zonder ballen is als een man zonder… tja…ballen. Ivo Niehe zonder ballen praat trouwens nog steeds heel goed Frans, maar dan wat hoger. Gelukkig heeft Ivo z’n ballen nog gewoon. Volgens Ivo z’n vrouw zijn ze unaniem belachelijk groot. Welbespraakt en grote ballen; Ivo heeft het maar getroffen…

Nu een bruggetje, want voor een stukje dat ‘soepballen’ getiteld is, gaat het veel te veel over Ivo Niehe. Alhoewel dat natuurlijk eigenlijk een contradictio in termini is; het kan helemaal nooit te veel over Ivo Niehe gaan, met z’n enorme ballen.

Dan nu echt het bruggetje: net als de ballen van Ivo Niehe, zijn de soepballen die je in de supermarkt kant en klaar bij de vleesafdeling kunt kopen soms heel erg groot. Voor een soepliefhebber als ik is dat heel vervelend. Bal en soep moeten wel in balans zijn. De bal mag niet overheersen in de soep. Het draait om de soep; de bal is slechts een bijproduct. In de soepwereld spreken we dan ook van een ‘bijbal’ als het over de soepbal gaat.

Wanneer de bal te groot is, wordt-ie te belangrijk en daar houden wij soepliefhebbers niet van. Dan gaan we de ballen zelf tot kleinere balletjes kneden. Het werk van de luie slager afmaken. Dat is ontzettend vervelend werk. Het enige voordeel is dat je alle balletjes dan in de vorm van het hoofd van Ivo Niehe kunt boetseren. Maar ach, dat kan ook gewoon met Play-Doh. Kleinere balletjes dus, slagers!

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

17 reacties op “Soepballen”