‘Studievisumgate’ dompelt wetenschappelijke wereld opnieuw in rouw

Na de onthullingen in de fraudezaak rond voormalig hoogleraar Diederik Stapel lijkt het erop dat de wetenschappelijke wereld de gifbeker helemaal leeg moet drinken: onderzoekonderzoeker dr. Victor Neutel heeft een ontdekking gedaan die vrijwel ieder wetenschappelijk onderzoek waarbij mensen vragenlijsten moesten invullen irrelevant maakt.

De opzienbarende ontdekking, door Neutel ‘studievisumgate’ gedoopt, heeft betrekking op de antwoordmogelijkheden op gesloten vragen in de vragenlijsten. Volgens Neutel zijn wetenschappers er altijd ten onrechte vanuit gegaan dat gesloten vragen alleen maar met ‘ja’ en ‘nee’ te beantwoorden zijn.

‘Ik zat dinsdagavond na een lange dag onderzoeken onderzoeken naar Nieuwsuur te kijken toen ik vanuit het niets ontdekte dat gesloten vragen ook met ‘studievisum’ beantwoord kunnen worden. Vol ongeloof ben ik meteen m’n laboratorium weer ingedoken, maar het blijkt echt te kunnen; daardoor hebben onderzoeken waarbij ‘studievisum’ niet als antwoordmogelijkheid werd gegeven eigenlijk geen enkele waarde meer,’ aldus een geschokte Neutel.

Robbert Dijkgraaf, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, reageerde vanaf zijn vakantieadres in Angola verbaasd op de ontdekking van Neutel. ‘Studievisum? Dat had ik nooit gedacht; ‘berenklauw’ heeft wel eens door mijn hoofd gespookt als antwoordmogelijkheid op een gesloten vraag, maar ‘studievisum’…, nee. Als het waar is, zet het de hele wetenschappelijke wereld op z’n kop, terwijl we juist nu bij rust gebaat zijn.’

Uit een enquête van Maurice de Hond blijkt overigens dat ‘studievisumgate’ de Nederlandse bevolking nauwelijks bezighoudt. Op de vraag ‘Vindt u het erg dat vrijwel al het onderzoek waarbij vragenlijsten zijn gebruikt irrelevant is geworden?’ antwoordde slechts 13 procent met ‘ja’, terwijl liefst 53 procent het vakje ‘nee’ aanvinkte. Een verrassend hoog percentage van 31 procent koos voor het antwoord ‘studievisum’. De overige 3 procent hield een rood, groen of blauw papiertje omhoog.

Ondanks dat ‘studievisumgate’ niet erg leeft onder de Nederlandse bevolking heeft CDA-kamerlid Ad Koppejan aangekondigd Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma denkt niet dat het uiteindelijk zover zal komen.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.