Laurens ten Dam mag op vakantie, eindelijk!

Waar zou hij, toen hij na z’n valpartij in de veertiende etappe van de afgelopen Tour de France als een soort kruising tussen Quasimodo en een mislukte Hulk – shirtje wel kapot, maar veel minder gespierd, en paars in plaats van groen – weer op z’n fiets stapte, aan hebben gedacht? Misschien wel aan z’n vakantie. Nu, een paar dagen na de Ronde van Lombardije, is het zover. Laurens mag eindelijk op vakantie.

Laurens gaat niet naar Curaçao, waar een deel van het wielerpeloton begin november zal neerstrijken voor de Amstel Curaçao Race. De dagen voorafgaand aan de race is er een waterspektakel, een touwtrekwedstrijd, een pastaparty en een Goud & Fout party met een optreden van Wipneus & Pim, zo leerde een blik op de officiële website mij. Erik Hulzebosch doet er ook nog iets, gezien een afbeelding op de website, waarop hij als een Grote Vriendelijke Reus uittorent boven het carnavalesk geklede duo Wipneus & Pim.

Gelukkig voor Laurens gaat Laurens niet naar Curaçao.

In plaats van de horlepiep te dansen, gaat Laurens waarschijnlijk kamperen, daar houdt hij van. In Zweden, of een ander onherbergzaam land. Hij rijdt erheen met z’n Chevy uit 1989, een auto van het formaat dat Johnny Hoogerland na een botsing op een Franse provincieweg niet in het naastgelegen prikkeldraad had doen belanden, maar linea recta in de mosselpan van een nietsvermoedende huisvrouw uit Yerseke had gelanceerd.

Toch neemt Laurens alleen een tentje mee. En misschien wat blikgroenten die lekker smaken bij gebarbecuede eland. Want barbecueën zal hij, daar in de wildernis. In z’n toilettas een tandenborstel, maar zeker geen scheerschuim plus mesjes. Dat komt later weer, na de vakantie (en dan alleen z’n benen; Laurens heeft een baard). Nu eerst kamperen. De Chevy aan de rand van het bos parkeren en dan, slechts gewapend met een tentje, een toilettas zonder scheerspullen en groenten die lekker smaken bij eland, een plekje zoeken waar niemand komt.

Even weg van de in z’n oren tetterende ploegleiders. Even geen Oscar of Bauke die in een door tl-buizen verlichte ontbijtzaal met hun wielertenue verkeerd om aan naar binnen komen stiefelen. Even geen grapjes van Bram Tankink. Dat komt later weer, na de vakantie. Nu moet er eerst een tent worden opgebouwd. En er moet hout worden gesprokkeld voor het kampvuur. En er moet een eland worden gevangen. Kortom, vakantie a la LTD.

Na een nachtje kampvuurzingen, wordt hij de volgende ochtend voldaan wakker en stoot bij het zoeken naar een geschikte boom om tegen aan te pissen zijn teen aan de haring van een scheerlijn. Dat doet even pijn, maar het is minder vervelend dan met 90 kilometer per uur een greppel instuiteren. Dat komt later weer, na de vakantie.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Laurens ten Dam mag op vakantie, eindelijk!”