Jager op de snelweg

Jagers, ik zie ze voor me met hun voeten in rubberen kaplaarzen, ergens bij een waterplas. Loerend naar een fazant in het riet. Heupfles en verrekijker in de aanslag. En een geweer natuurlijk. Eén oog dichtknijpen en dan wordt de fazant gedecideerd richting een enkeltje braadpan geschoten. Vanwege de terugslag van het geweer valt het hoedje, uiteraard met veer erop, misschien in het natte gras. Maar dat maakt niet uit; de fazant is naar de fazantenhemel en de jager komt niet met lege handen thuis.

Zo zag ik het bestaan van een jager voor me. Het blijkt anders te zitten. Ze zijn ook op de snelweg actief. Om koeien neer te schieten nota bene. Gisteren liet het journaal daar beelden van zien. Bij het Limburgse Roosteren – ja, Roosteren – waren twee koeien de snelweg opgelopen. Dat moet je als koe niet doen, daar komen problemen van. Lange files, in dit geval.

Alhoewel, de files waren meer een probleem voor de Limburgers. Het werd pas een probleem voor de koeien toen de Limburgers die koeien op hun snelweg niet langer pikten en de politie inschakelden. Die schakelden op hun beurt weer een veearts in. Een waardeloze veearts, omdat zijn verdovingspijltje niet genoeg verdoving bevatte. Gevolg was dat één koe bijkwam en wederom de snelweg opliep.

En dat is het moment waarop de jager z’n intrede doet in dit wonderlijke verhaal. Ik hoorde het de nieuwslezer zeggen: ‘Op verzoek van de politie schoot een jager het dier dood.’ En ja hoor, ik zag beelden van een man in het groen met een geweer op z’n rug. Op de snelweg. Hij had zelfs z’n hoedje op gedaan.

‘Wat ga je doen?’, heeft z’n vrouw waarschijnlijk gevraagd toen hij in jagerskostuum z’n groene hoedje van de kapstok griste. Normaal ging manlief nooit op donderdagochtend jagen. ‘Een koe neerschieten op de snelweg, vrouw’, antwoordde de jager naar waarheid. Nog voordat de verbouwereerde jagersvrouw in staat was iets terug te zeggen, tufte de Saab de straat al uit – een Saab is echt een auto voor jagers.

Onderweg naar de plek des onheils heeft de jager zich misschien heel eventjes afgevraagd of hij niet voor lul zou staan, daar midden op de snelweg, in z’n jagerskostuum. Maar potdomme, je bent jager of je bent het niet! Eén oog dichtknijpen, aanleggen, en dan niet missen. Dan sta je pas echt voor lul, met je hoedje.

De jager schoot raak en de koe is dood. Z’n vrouw zal gek op hebben gekeken toen hij bij thuiskomst daadwerkelijk een koe uit de kofferbak van de Saab tevoorschijn toverde.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Jager op de snelweg”