Ronald Waterreus

Wie op bezoek moet bij de Hell’s Angels of die andere enge motorclub, en niet de kans wil lopen helemaal in elkaar gebeukt te worden, kan met een gerust hart Ronald Waterreus meenemen. Hij zal ze niet beledigen. Of misschien eerst nog wel even, maar dan weer snel z’n eigen woorden relativeren.

‘Die baard van jou is lelijk. Of misschien kan ik beter zeggen dat ík hem lelijk vind….en wie ben ik nou helemaal? Ik ben maar een simpele Limburger die vroeger af en toe een balletje probeerde tegen te houden. Ik heb eigenlijk helemaal geen verstand van baarden. Dus, ja, nou, mwoooaaaaaaa… prima baard wel, als je het mij vraagt. Maar dat deed je helemaal niet.’

Mwoooaaaaaaa’ inderdaad. Dat zegt Ronald in elke zin. Alsof er een Harley Davidson van Limburgse origine wordt opgestart. Daarna pruttelt hij door als de slecht gesmeerde motor van diezelfde Harley, en zal er na een aantal voorbehouden een soort van mening doorsijpelen. Tenminste, als een mening ook is dat je er eigenlijk, bij nader inzien, toch niet echt iets van, ja, zeg maar, vindt.

Graag zou ik Jan van Halst, die vaak met hem aan tafel zit bij Studio Voetbal, eens een analyse horen geven over de woorden van Ronald Waterreus. Dat hij een willekeurig fragment van Ronald instart op z’n apparaat, en dan: ‘Nou, en hier zegt Ronald dus eigenlijk weer niks.’ Daarna laat hij nog een vertraagde opname zien van Waterreus die ‘mwoooaaaaaa’ zegt, gevolgd door beelden van een parende zeekoe. De gelijkenis zal treffend zijn.

In geluid dan. Qua uiterlijk lijken Ronald Waterreus en een zeekoe niet op elkaar. Ronald heeft een matje en bakkenbaarden, terwijl ik de eerste zeekoe die over een matje en bakkenbaarden beschikt nog tegen moet komen. Voor uiterlijke gelijkenissen met zeekoeien heeft de NOS Jack van Gelder in dienst. Sowieso zijn ze er dol op de onderwaterwereld; het kapsel van Tom Egbers heeft wel wat weg van een stukje overleden koraal.

Maar dat terzijde.

Het is een term die Ronald ook graag bezigt. Begint hij opeens midden in een verhaal dat over… – tja, meestal niks dus – gaat, te praten over wandelen in de Schotse heuvels. Dat doet Ronald graag, omdat hij vroeger in Schotland speelde. Tijdens één van die wandelingen heeft Ronald overigens het monster van Loch Ness in slaap geluld, maar dit wederom terzijde.

Tussen alle terzijdes door praat Waterreus over PSV, Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooy; niet omdat hij er respectievelijk bij heeft gespeeld en het vrienden van hem zijn, maar gewoon omdat het relevant is, zo zegt hij er voor de zekerheid altijd even bij. Hij kan ook niet anders dan praten over PSV en Brabanders/Limburgers. Het is de enige reden waarom hij iets mag doen bij de NOS; het Ajax-imago afschudden.

Je zou toch zeggen dat zoiets ook op een andere manier bewerkstelligd kan worden dan een nietszeggende, parende zeekoe aan tafel te zetten.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

8 reacties op “Ronald Waterreus”