Het dagboek van Sjaak L. Grottenhoofd

Het was een tijdje akelig stil rond Sjaak L. Grottenhoofd op onuitstaanbaar.nl. De directie van dit zeer invloedrijke weblog en Sjaak hadden een financieel conflict, waarmee er na 52 episodes een einde kwam aan ‘Het dagboek van Sjaak L. Grottenhoofd’. Omdat we Sjaak toch wel een beetje misten, hebben we elk dubbeltje op het hoofdkantoor omgedraaid, en wat bleek: aan de andere kant van die dubbeltjes vonden we het vorstelijke honorarium dat Sjaak voor het schrijven van zijn dagboek eiste. Gevolg is dat Sjaak zich met een simpele krabbel heeft gecommitteerd aan nog eens 52 afleveringen van zijn dagboek.

Er is ondertussen wel het een en ander veranderd in het leven van Sjaak. Zijn ex-vrouw Rita en kinderen Teuntje en Gezinus ziet hij nog maar nauwelijks. Sjaak is een drukbezet man geworden, die een sportschool bestiert in Den Bosch. Beste vriend Tonnie van Bemmelen werkt er als manusje van alles (voornamelijk frikandellen bakken en dan zelf opeten). De nagel aan de doodskist van Sjaak, Trudy Pasveer, heeft helaas voor hem een jaarabonnement afgesloten bij sportschool ‘De Snor’.

Maandag 12 september

Er stond een drukke week op het programma. De bank die mij geld heeft geleend voor de expolitatie van sportschool ‘De Snor’ wenst een tussentijdse rapportage over het financiële reilen en zeilen van de sportschool. Vrijdagmiddag om twee uur wordt de rapportage gepresenteerd op een drukbezochte persconferentie. Op een persconferentie, omdat mijn sportschool een zeer belangrijke sportschool is. Slechts sportschool ‘Het sikje’ van Fluibert Bokkenhavik uit Scherpenzeel is een belangrijkere sportschool, maar die bestaat dan ook al jaren, terwijl mijn sportschool nog geen jaar bestaat. Ik krijg je nog wel, Fluibert!

Dinsdag 13 september

Tussen het schrijven aan het rapport door belde de vrouw van Fluibert Bokkenhavik op. Hij was overleden. Z’n sik was klem komen te zitten tussen een liftdeur, met alle gevolgen van dien. Zijn sportschool zal vanaf heden gerund worden door z’n zoon, Noep Bokkenhavik, die ook een sik heeft. Ik nam het bericht ter kennisgeving aan. De vrouw van wijlen Fluibert heet overigens Fluibertine. Haar meisjesnaam is Havikenbok. Wat zijn de kansen?

Woensdag 14 september

Het rapport kreeg al behoorlijk veel gestalte. Zoveel gestalte zelfs, dat het op den duur af was. Omdat ik morgen naar de crematie van Fluibert zou gaan, leverde ik het rapport af bij Tonnie van Bemmelen. Of hij het naar de bank kon brengen. Omdat ik nu toch bij Tonnie was, dronken we achttien bier. Per persoon.

Donderdag 15 september

Zo brak als een konijn met veertien voortanden, sleepte ik me ’s ochtends uit bed om de crematie van Fluibert Bokkenhavik te frequenteren, wat een duur woord is voor bezoeken. Een ander duur woord is aeroob, wanneer je meedoet aan Rad van Fortuin en het niet raadt zonder de klinkers te kopen tenminste. Grapje. Je moet de sfeer er een beetje inhouden op zo’n dag dat er een dode Fluibert in de brand gestoken wordt. Dat ging nog niet zonder slag of stoot trouwens: z’n sik wilde maar geen vlam vatten. Nadat ik een paar keer in de sik van Fluibert had geademd, lukte het wel. Eind goed al goed. Tijdens het kopje koffie en plakje cake, zag ik dat ik twaalf gemiste oproepen had, onder andere van de bank. Het rapport aangaande de financiële huishouding van sportschool ‘De Snor’ was uitgelekt. Snel belde ik Tonnie. En ja hoor, die lul had het bij de snackbar laten liggen, waarna het z’n weg naar de plaatselijke media bijna vanzelf had gevonden. Na m’n excuses te hebben aangeboden ging de presentatie van het rapport morgen alsnog door.

Vrijdag 16 september

Het rapport, dat bijna onleesbaar was geworden door opgedroogde curry- en mayonaisevlekken, werd juichend ontvangen door de bank. Het gaat goed met sportschool ‘De Snor’! Een prima reden voor een vrijdagmiddagborrel die uit de hand zou lopen. Toen dit eenmaal was gebeurd, praatte ik met Tonnie nog over lekkage, koffertjes, regenpijpen, Chinezen met buitenproportioneel grote voeten, Hans ven der Togt z’n wijnkelder, geelzucht, bonnetjes waar opstaat dat je iets binnen dertig dagen moet ruilen, Zevenaar, smurfen, organismen die onder de aanwezigheid van zuurstof kunnen gedijen en zalf.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.