Het dagboek van Sjaak L. Grottenhoofd

Het was een tijdje akelig stil rond Sjaak L. Grottenhoofd op onuitstaanbaar.nl. De directie van dit zeer invloedrijke weblog en Sjaak hadden een financieel conflict, waarmee er na 52 episodes een einde kwam aan ‘Het dagboek van Sjaak L. Grottenhoofd’. Omdat we Sjaak toch wel een beetje misten, hebben we elk dubbeltje op het hoofdkantoor omgedraaid, en wat bleek: aan de andere kant van die dubbeltjes vonden we het vorstelijke honorarium dat Sjaak voor het schrijven van zijn dagboek eiste. Gevolg is dat Sjaak zich met een simpele krabbel heeft gecommitteerd aan nog eens 52 afleveringen van zijn dagboek.

Er is ondertussen wel het een en ander veranderd in het leven van Sjaak. Zijn ex-vrouw Rita en kinderen Teuntje en Gezinus ziet hij nog maar nauwelijks. Sjaak is een drukbezet man geworden, die een sportschool bestiert in Den Bosch. Beste vriend Tonnie van Bemmelen werkt er als manusje van alles (voornamelijk frikandellen bakken en dan zelf opeten). De nagel aan de doodskist van Sjaak, Trudy Pasveer, heeft helaas voor hem een jaarabonnement afgesloten bij sportschool ‘De Snor’.

Maandag 5 september

Niets wees erop dat het weer een normale dag zou worden in sportschool ‘De Snor’. Toch gebeurde er niet veel bijzonders vandaag. Vanaf negen uur in de ochtend druppelden er gedurende de dag allemaal mensen binnen die zich in de kleedkamers in hun sportkloffie staken en het op een sporten zetten. Tonnie at frikandellen en ik deed zo weinig mogelijk. Trudy Pasveer sloopte een fitnessapparaat, waarna ik haar hardhandig de sportschool uitzette.

Dinsdag 6  september

Een dag als alle andere, ware het niet dat het dinsdag 6 september 2011 was en er rond een uur of elf een Harley Davidson dwars door het raam kwam zeilen. De man die erop had gezeten, bleek bij nadere inspectie morsdood te zijn. Tonnie van Bemmelen had hem een flinke schop in z’n pens gegeven, daarbij schreeuwende: ‘Opstaan, lul!’ De man stond niet op en dus was hij dood, zo concludeerden wij. Een uur later hebben we alle instanties opgebeld die je normaal gesproken belt wanneer er een Harley Davidson je sportschool binnen komt zeilen. Al gauw was het een drukte van belang. Voor mij het moment om wat fitnessabonnementen aan de man te brengen bij de aanwezige politieagenten en ambulancebroeders. Ik verkocht er drie. Prima zaken gedaan dus.

Woensdag 7 september

Vandaag kwam de glaszetter langs om een nieuw glas te zetten in het raam waar de Harley Davidson zo doldriest doorheen was gereden. Ook hij wilde lid worden van sportschool ‘De Snor’, waarmee het aantal nieuwe leden dat ten gevolge van het onfortuinlijke ongeluk met de Harley lid was geworden van mijn sportschool steeg tot vier.

Donderdag 8 september

Het is ongelofelijk, maar waar: nog geen drie minuten na negen uur kwam er alweer een voertuig door de ruit van mijn sportschool zetten. Ditmaal een ligfiets. Helaas leefde degene die hem had bestuurd nog. Ligfietsers zijn stom. Maar goed, ook stomme mensen kunnen lid worden van sportschool ‘De Snor’. Daarom duwde ik hem vrijwel meteen nadat hij en z’n ligfiets tot stilstand waren gekomen een aanmeldingsformulier onder z’n neus. Enigszins verbouwereerd hapte hij toe. Het vijfde nieuwe lid deze week. Reden voor een feestje.

Vrijdag 9 september

Dat feestje vierden Tonnie en ik vandaag. Maar eerst kwam de glaszetter weer langs. Omdat hij nu toch lid was, besloot hij zich ook maar meteen in het zweet te gaan werken op een machine met allemaal gewichten eraan enzo. Daarna sloot hij aan bij de vrijdagmiddagborrel. Ik raakte met hem aan de praat. We hadden het onder meer over: alle paddenstoelen behalve de champignon, kabouterwoningen, de voorhuiden van Jehova’s getuigen, helium, die ene bocht in het centrum van Franeker, gelegenheidsduo’s, boter, kaas, consumptiebonnen en de gedichten van Wim Jonk.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.