‘Raadselachtige’ everzwijnensterfte in Bretagne

Een bericht in de categorie ‘opmerkelijk’ op nu.nl. Meestal is er dan iets geks aan de hand. Een sumoworstelaar die een pinautomaat steelt bijvoorbeeld. Of een kangaroe die een jogger neerslaat. Zoals deze twee voorbeelden wel aantonen, is er in de helft van de gevallen een lekker gek dier betrokken bij de opmerkelijke berichten op nu.nl. Zo ook bij de kop van het zogenaamde opmerkelijke bericht waar mijn blik vanochtend op viel.

Raadselachtige everzwijnensterfte in Bretagne, stond er te lezen in de kop. Ik klikte op die kop. Want ik begreep het niet. Wat is er nou raadselachtig aan everzwijnensterfte in Bretagne? En opmerkelijk is het al helemaal niet. Bretagne is het gebied in de wereld waar per hoofd van de bevolking, maar ook absoluut gezien, verreweg het meeste everzwijnen ooit zijn gestorven. Dat weet iedereen die wel eens een stripboek van dichtbij heeft gezien.

Ik las het bericht. De 27 betreurde everzwijnen zouden zijn gestikt door modder in de luchtwegen, volgens de autoriteiten. Natuurbeschermers denken weer dat de sterfte veroorzaakt wordt door giftige gassen die vrijkomen bij de ontbinding van algen. Flabbergasted was ik. Tenzij die modder en die algen in een grote ketel met toverdrank waren gevallen, een blauw-witte broek aan hadden getrokken en een grote steen op hun rug droegen, zijn dat beide natuurlijk waardeloze verklaringen.

Maar wat ik nog het ergste vind, is dat er bij nu.nl geen enkele journalist is te vinden die moedig weerstand biedt aan die verklaringen van de autoriteiten en de natuurbeschermers. Niemand heeft diepgravend onderzoek gedaan, waarbij de meest logische verklaring voor de everzwijnensterfte, de reïncarnatie van een volslanke Bretonse strijder met een klein hondje, of de aanwezigheid van een copycat van hem, is onderzocht.

Nee, ze plaatsten het bericht, dat panklaar van de telex van het ANP kwam rollen, gewoon zonder moeilijk te doen in de categorie ‘opmerkelijk’. ‘De autoriteiten of de natuurbeschermers zullen wel gelijk hebben. Het zal ons verder een zorg zijn. Wij wachten hier lekker op de een of andere zeeleeuw die zich verwondt bij het scheren van z’n snorharen in plaats van in de Bretonse modder te gaan wroeten’, is de gedachte op de luie redactie van nu.nl.  

Rare jongens, die journalisten van nu.nl.             

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

38 reacties op “‘Raadselachtige’ everzwijnensterfte in Bretagne”