Achternamen die eindigen op ‘anus’

De eerste keer dat ik een achternaam tegenkwam die eindigde op ‘anus’, las ik het clubblad van mijn voetbalvereniging. Het was een woensdag. Drie dagen erna stond er een wedstrijd tussen mijn club en een stel uit de klei getrokken snorren op het programma, die geleid zou gaan worden door dhr. Schotanus. Dat spreek je – daar kwam ik later achter – uit als Scho-tanus. Ik las Schot-anus. En ja, ik moest daar om gniffelen.

Een achternaam die eindigt op de Latijnse naam voor de kringspier, dat vind ik nou leuk. Het is een beetje de scheve bek van André van Duin onder de achternamen, zo’n achternaam die eindigt op ‘anus’: ik moet er om lachen, maar ik weet eigenlijk ook dat het een beetje kinderachtig is. Aan de andere kant, een beetje gek is het wel. Ook in de Napoleontische tijd – de tijd waarin de Nederlanders hun achternamen bedachten – was de anus immers al gewoon de uitmonding van een endeldarm. Een aars. Daar waar op gezette tijden dampende drollen uit komen zetten. Toch niet het eerste woord waar je aan denkt om je achternaam mee te besluiten.

Gelukkig voor de nazaten van de mensen die dat wel deden, is het niet onoverkomelijk, een achternaam die eindigt op ‘anus’. Het lijkt er zelfs op dat het je maatschappelijke carrière goed doet. Een korte zoektocht op internet leerde mij bijvoorbeeld dat Peter Noordanus de burgemeester van Tilburg is. En wat te denken van het rentmeesterskantoor ‘Noordanus & Partners’.

Wie denkt dat de Schotanussen alleen maar scheidsrechters voortbrengen die ieder weekend op een fluitje blazen in de krochten van het amateurvoetbal zit er ook al naast. Ook de Schotanussen laten zich niet onbetuigd binnen ondernemend Nederland. Zo is er een Schotanus die actief is in de visuele communicatiebranche – waar anus in gewoon Nederlands een aars is, daar is iemand die aan visuele communicatie doet een fotograaf.

Een andere Schotanus is weer verkeersregelkundige, en heeft z’n eigen ingenieursbureau. Zo zie je maar weer.

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

2 reacties op “Achternamen die eindigen op ‘anus’”