Peren

Toen ik vorige week in de supermarkt tegen een bak peren aanliep, vroeg ik me af waarom ik die dingen eigenlijk nooit meer kocht. Snel deed ik een bak peren in m’n mandje en spoedde ik me richting kassa, zodat ik erachter kon komen waarom ik nooit meer peren kocht. Peren kopen om erachter te komen waarom je nooit meer peren koopt… het is een gekke wereld.

Maar het werkte wel. Na vijf dagen elke dag een peer wist ik weer precies waarom ik ooit gestopt was met het kopen van peren: het is een hele moeilijke, haast onhandelbare vrucht. Op de dag van aankoop zijn de peren in het bakje namelijk eigenlijk nog te hard om op te eten. Op het gevaar af appels en peren te vergelijken: een appel en een dag-van-aankoop-peer zijn even hard. Een peer is niet lekker als hij even hard als een appel is. En je kauwt je een ongeluk.

Dan een dag-vijf-peer, om daar op te kauwen hoeft een bejaarde z’n kunstgebit niet eens van het nachtkastje te pakken. Dat zou je sappig kunnen noemen, zoals een peer behoort te zijn, maar er zijn grenzen aan sappigheid. Die ligt wat mij betreft bij het moment dat je na het eten van een peer een geheel nieuwe outfit uit de kast moet trekken en ook het dweilen van de vloer noodzakelijk is. Eet een dag-vijf-peer en u weet hoe een mongool zich in het dagelijks leven voelt.

Tussen een dag-van-aankoop-peer en een dag-vijf-peer zit de dag-drie-peer. Dan is de peer op z’n best, en vind ik hem zelfs lekkerder dan een appel. Maar ja, je kunt natuurlijk niet op één dag je hele bakje met peren opeten. Tuurlijk, fysiek gezien kan het wel, maar laten we eerlijk zijn; je doet het gewoon niet. Eén peer per dag is genoeg.

Het alternatief is dat je elke dag naar de groenteboer of supermarkt stiefelt om een peer te kopen, en hem dan, terwijl je er inmiddels een post-it met de aankoopdatum hebt opgeplakt, drie dagen laat liggen, tussen de peren die je de dagen ervoor hebt gekocht en beplakt. En dan maar elke dag goed op de datum letten die je op de peer hebt geplakt. Een hoop gedoe. Daarom koop ik geen peren meer.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.