Een rechts geluid door Bim Wosboom: Deskundologen

Omdat de redactieleden van onuitstaanbaar.nl allemaal linkse kerkkaffers zijn, die de hele dag naar gesubsidieerd toneel zitten te kijken en belastinggeld in een bodemloze put staan te scheppen terwijl ze met een allochtoon staan te knuffelen, hebben we iemand ingehuurd die elke een zondag een authentiek rechts geluid laat horen op dit zeer invloedrijke weblog. Zijn naam is Bim Wosboom en hij maakt korte metten met ‘the left church of Holland’.

Man, wat lijkt me dat een geweldig beroep: deskundoloog. Je mag op televee komen opdraven als er ergens stront aan de knikker is, met een indringende blik op de achterflap van een boek staan en voor een lousy €5000,- komen opdraven om een uurtje over leiderschap te babbelen. Geniaal! En de rest van de tijd loop je een beetje op Clingendael rond en kijk je hoe de stagiaires met hun kont wiebelen.

Gaan boze Libiërs elkaar te lijf, valt er ergens een bank om of gaat Griekenland failliet; als paddenstoelen schieten ze uit de grond, de deskundologen. Denk aan Rob de Wijk. Deze ietwat morsige en verlopen vent met een kapsel dat ik had toen ik 20 was, geldt als dé autoriteit op het gebied van buitenlandse zaken, want hij doet wat bij Clingendael. Waar het volgens mij op neerkomt is dat je gewoon de New York Times leest, daar een paar gewichtig klinkende Engelse termen bij opdreunt en je hebt je stukje of je praatje klaar.

Overigens, er zijn ook wel echt coole deskundologen. Johan Derksen. Chriet Titulaer. Geert Schaaij. Maar dit stukje gaat over de eikels. Rob de Wijk noemde ik al. Dan heb je nog een of ander verwijfd kereltje dat af en toe bij Matthijs van Nieuwkerk mag aanschuiven, genaamd Alexander Klöpping. Die schijnt iets van iPads of zoiets dergelijks te snappen en kan urenlang uitwijdden waarom Julian Assange geen extremistische creep met een dubbele agenda is.

Om bij DWDD te blijven. Felix Rottenberg. Een wandelende berg prednison die als een automaat PvdA credo’s als ‘dit moeten we niet willen met zijn allen’ debiteert en als hij zichzelf nog belangrijker wil vinden uitroept: ‘Maar dit is heel fundamenteel, Matthijs!’. Of: ‘twee dingen’, waarna Rottenberg er niet twee, maar een algehele tsunami van PvdA riedeltjes uitgooit en Matthijs en die kale eunuch naast hem indringend knikken. Die andermans heupvlees beukende CDA-er die er uit ziet alsof hij net uit een poppenkast is komen rollen moet dan een beetje tegengas geven et voila. Deskundologen at work.

Deskundoloog worden niet aangesteld omdat ze talent hebben, maar omdat ze makkelijk soudbites kunnen verkopen. Deskundologen zijn heel populair omdat Nederlandse journalisten ontiegelijk lui zijn. Je kunt zo’n deskundoloog gerust een half uur laten babbelen en dan lijkt het net alsof je heel objectief de situatie van context hebt voorzien. Wat uiteraard niet zo is, want deskundoloog wordt je alleen als je de juiste mening hebt.

In het deskundologencircuit moet je vooral een progressieve, pro-Europese en ahem…kosmopolitische blik hebben. Met andere woorden: je bent een D66-er met de meest kleinburgerlijke mentaliteit die er maar kan zijn. Kosmopolitisch houdt namelijk in: bang zijn wat de buren over je denken. De laatste tijd is de deskundologenriedel namelijk dat de huidige regering Nederland in een internationaal isolement plaatst. Want we willen immigratie beperken en minder geld en macht aan Europa afstaan. Dat schijnt heel erg te zijn, want dan krijgen uitgerangeerde politici als Agnes van Ardenne en Ad Melkert geen leuke baantjes meer.

Uiteindelijk valt het wel mee hoor. Oostenrijk is na het Haider tijdperk ook niet in de afgrond gestort, er rijden nog steeds geen treinen vanuit Denemarken naar het oosten en na de eerste tsunami van trekzakgeboefte uit Roemenië et al lopen waarschijnlijk meer regeringen niet zo warm voor nieuwe uitbreiding van de EU, alleen durven ze dat niet te zeggen. En dan mag een moeilijke bril uit Zweden met een dor schoot namens Europa een beetje boos op ons worden, soît. Door zich te laten belazeren door de knoflooklanden heeft Europa zich toch al onsterfelijk belachelijk gemaakt.

Dat zullen deskundologen nooit zeggen. Misschien moet ik maar deskundoloog worden…

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

7 reacties op “Een rechts geluid door Bim Wosboom: Deskundologen”