Ultimate frisbee

Een frisbee is eigenlijk net een soort boemerang, maar dan rond en hij komt niet uit zichzelf terug als je hem weggooit. In tegenstelling tot de boemerang dus een prima ding om gedurende een half uurtje naar elkaar over te gooien. Op de camping bijvoorbeeld. Bovendien kun je hem dan ’s avonds nog gebruiken als schaal om worst en kaas op te serveren. Iets wat je met een boemerang ook al niet moet proberen. Tot zover niks negatiefs over de frisbee.

Het gaat pas mis met de frisbee als je er het woord ultimate voor zet. Dan is het een sport die wordt beoefend door mensen die vermoedelijk net niet gereformeerd genoeg zijn om te gaan korfballen, en daarom maar iets hebben bedacht dat ietsje hipper klinkt. Dat is natuurlijk schijn, want een kleurige ronde schijf van plastic die je naar elkaar toe moet gooien blijft gewoon een kleurige ronde schijf van plastic die je naar elkaar toe moet gooien als je er ultimate voor zet. En kleurige ronde schijven naar elkaar toegooien, daar is helemaal niks ultimates aan. Zelfs niet als je het ding precies bij elkaar in de bilspleet mikt.

Dat is niet direct de bedoeling bij het ultimate frisbee. Zelf vergelijken ze het liever met American football. Een vergelijking die natuurlijk net zo waardeloos is als de vergelijking tussen een boemerang en een frisbee, die ik zojuist nog maakte. Bij American football beuken allemaal dikke Amerikanen op elkaar in, strijdend om een ovale bal, en bij ultimate frisbee gooien allerlei gemixte teams een kleurige ronde schijf van plastic naar elkaar toe. De enige overeenkomst is dat ze allebei in een zogenaamde endzone moeten geraken. De frisbeeërs hoeven daarna echter de kleurige ronde schijf van plastic niet tussen twee palen door te schoppen. Al met al heeft het dus maar heel weinig met American football te maken.

Het is gewoon weer een manier om dat ultimate frisbeeën een stoer imago te geven. We doen net of het op American football lijkt, dan zal iedereen ons wel stoer vinden, die denktrant. Nou, ik trap daar dus mooi niet in. Het is een sport voor losers. Dan kun je er nog wel een schepje bovenop doen en een bedrijf dat wedstrijdfrisbees (ja, zo heet dat) produceert Daredevil Discs noemen, maar mij neem je niet in het ootje: het is en blijft gewoon een sport voor homoseksuelen en andere zielenpoten.

Daarom een ultimatum voor de Nederlandse ultimate frisbeebond: stop met dat stomme gedoe of al jullie 700 leden zullen spoedig een frisbee in hun bilspleet aantreffen. En ja, dat is een dreigement. Een frisbee tussen je billen is niet lekker!

Volg ons op Twitter!

Dit stukje is geschreven naar aanleiding van de derde plaats die het Nederlands Ultimate Frisbeeteam behaalde op het zogenaamde Windmill Windup-toernooi in Amsterdam. Gefeliciteerd jongens!

 

7 reacties op “Ultimate frisbee”