Het Torentje

De Nederlandse minister-president bestuurt het land vanuit een kantoor in een torentje. Het Torentje. Een prachtig gegeven. Welke minister-president of echte president kan nou elke dag de deur van een toren achter zich dichtdoen? Ik stel me ook voor dat Mark Rutte de deur op slot moet draaien met zo’n hele grote, oude, roestige sleutel, waar je alleen met twee handen beweging in krijgt.

Zo groot als die sleutel in mijn fantasie is, zo klein is het torentje zelf. Wanneer er voor tv-presentatoren bij de Publieke Omroep, naast een norm die zegt dat ze niet meer mogen verdienen dan de premier, ook nog een norm komt die zegt dat hun huis niet groter mag zijn dan het Torentje, vermoed ik dat alle programma’s op Nederland 1,2 en 3 nog volgende week door Kabouter Plop gepresenteerd worden. Zo klein is het.

Vermoedelijk hebben de Oranjes ooit wat met de keuze voor de kleine werkplek van de premier te maken gehad. Dat het duidelijk is wie er echt de baas is in het land. Wij een paar enorme paleizen, en jij een klein, armoedig torentje. Zoiets. De vorm van een torentje is natuurlijk ook niet voor niets gekozen; in het schaakspel is de toren maar een simpel stuk, terwijl het allemaal draait om de Koning en de Koningin. Het had niet veel gescheeld of ons land werd bestuurd vanuit het hoofd van een groot stenen paard.

Dat was nog mooier geweest, maar het schijnt dat Mark Rutte ook best tevreden is met z’n huidige kantoortje. Er doen verhalen de ronde van politiek verslaggevers dat hij geregeld een harnas aandoet en als Ridder Rutte zijn stukken ondertekent. Daarna schilt hij nog een kiwi met een middeleeuws zwaard en gaat hij weer over tot de orde van de dag. Dat zou je toch niet zeggen hè, als je hem zo in een keurig pak de nonchalante premier ziet uithangen in de Tweede Kamer? Toch is echt zo. Frits Wester werd eens bijna onthoofd toen Ridder Rutte uitschoot tijdens het kiwischillen.

Mark voelt zich er dus als een vis in het water, maar weet hij wel wat het Torentje vroeger was? Ik denk het niet, dan zou hij er wel anders over denken. Het Torentje was vroeger een zomerprieel van de graven van Holland. Een zomerprieel! Van een stelletje onbeduidende graven! En daar werkt nu de belangrijkste ambtenaar van het land in. Een schande. En ehh…heeft u trouwens enig idee wat een zomerprieel precies is?

Volg ons op Twitter!