Hobby’s: Poefhaken

Omdat Nederland boven alles toch een heel gezellig hobbyland is, zal ik u, de lezer van dit zeer belangrijke weblog, van tijd tot tijd kennis laten maken met een niet minder belangrijke hobby. Deze keer poefhaken.

Van alle dingen waar je op kunt zitten wordt de poef toch het meest onderschat. Veel mensen zitten tegenwoordig nog liever op een campingstoel dan op een poef. Zo erg is het al. Heel erg triest, want een poef misstaat in geen enkele huiskamer, of voor geen enkele caravan. De poef is er in vele soorten en maten. Zo heb je hele hippe, dure poefen, die slechts gebruikt worden als voetensteun, maar is er ook een goedkope variant: de hobbypoef, een poef die je zelf haakt.

Voor ik dieper op die materie in ga, eerst nog wat algemene poeffeitjes. Wist u bijvoorbeeld dat de poef een onomatopee is? Dat wil zeggen dat-ie genoemd is naar het geluid dat hij maakt. In dit geval waarschijnlijk het geluid dat hij maakt wanneer je er op gaat zitten. Een poef zal uit zichzelf nooit het geluid ‘poef’ maken. Grutto is ook een onomatopee. Een grutto die eens op een poef gaat zitten, het lijkt me enig.

Wel gek eigenlijk, dat iemand eerst een ding maakte waarvan hij nog geen idee had hoe het zou gaan heten, er toen maar eens op ging zitten om na te denken over een geschikte naam en warempel: ‘POEF’. De persoon die dat deed, was gek genoeg een Arabier. Daar komt de poef vandaan. Als er tegenwoordig een Arabier ‘POEF’ doet, dan denk je al snel aan een aanslag. Vroeger ging er gewoon eentje even zitten uitrusten van alle Arabierendingen die hij gedaan had.

Tussen de tijd dat de eerste Arabier een poef fabriceerde en nu, is er veel veranderd in het poeflandschap. Zo is er nu de gehaakte hobbypoef, die ontstaat na een potje poefhaken. En daar wilde ik het eigenlijk met u over hebben, voor ik uw leven verrijkte met allerlei poeffeitjes. Gelijk maar met de deur in huis vallen dan: je hebt twee soorten poefhaken. Je kunt de hele poef haken, wat inhoudt dat je ook de wol voor de vulling regelt enzo. Maar je hebt ook het poefhaken voor de wat luiere hobbypoefhaker; dan koop je een simpele poef en haak je er een hoes omheen.

Omdat ik denk dat een hele poef haken nog net even een poef te ver is voor u, volgt hier een beknopte omschrijving van hoe je een hoes om een poef heen haakt (ik ga er dan dus vanuit dat u zelf al een poef in huis hebt gehaald én haaknaald 12 bij de hand hebt). Het elfstappenplan waarmee je binnen een handomdraai een poefhoes hebt gehaakt:

Stap 1 is heel simpel: begin met de bovenkant. Dan is het een kwestie van een ring haken met 6 vasten en de toer sluiten met een halve vaste (stap 2). Daarna uiteraard de volgende toer in stokjes haken (stap 3) en dan gelijkmatig vermeerderen naar 15 stokjes, toer weer sluiten (stap 4). Stap 5 is eigenlijk hetzelfde als stap 4: vermeerder  per 15 door tot 75 stokjes. Vervolgens wordt het even lastig. Bij stap 6 moet u namelijk per toer minder stokjes meerderen (85, 91 en laatste toer 94).

Stap 7 is meer een tussenevaluatie. De ideale gelegenheid om uw werk aan te passen als het gaat bollen, want dat mag dus echt niet! Bij stap 8 is het tijd voor de zijkant, die haakt u er simpelweg aan vast met 94 stokjes. Na de zijkant natuurlijk de onderkant. Dat gaat precies zo in z’n werk als de bovenkant (stap 9). Nu is het alweer tijd om de vulling (de gekochte poef) in de hoes te plaatsen en de onderkant eraan vast te haken (stap 10). Haak er als laatste nog een extra rand langs in een afwijkende kleur en uw hobbypoef is klaar!

Mocht u na deze verhelderende uitleg geïnteresseerd zijn geraakt in het poefhaken, maar wilt u nog niet gelijk een hele hobbypoefhaakset aanschaffen, probeer dan nu het gratis poefpakket dat u eenmalig bij mij kunt bestellen!

Volg ons op Twitter!