Filmpjes van inbrekers

Een gek bericht: de Vereniging Eigen Huis gaat beelden van inbrekers op internet zetten. Naar eigen zeggen gaat die vereniging daartoe over omdat het aantal inbraken sterk stijgt. Dat is een beetje een gekke redeneertrant. Vergelijk het met de situatie dat je een stokbroodje met brie belegt omdat de smurfen door een waterkraan kunnen. De genomen actie heeft geen in principe geen enkel gevolg op het probleem – smurfen die door een waterkraan kunnen, ook dat is een groot maatschappelijk probleem.

Inbrekers oppakken, dat is de manier het stijgende aantal inbraken aan te pakken. Het plaatsen van beelden van die inbrekers kan dat bespoedigen, maar bij de Vereniging Eigen Huis is dat nou weer net niet het motief. Het motief van Eigen Huis is namelijk, en nu citeer ik, dat ‘de maat vol is’. Een volle maat. Dan kun je juist wel wat inbrekers gebruiken; is de maat zo weer leeg. Zeggen dat de maat vol is en dan maar wat beelden van inbrekers op internet plaatsen, dat doet me toch net iets te veel denken aan een jochie dat geen ijsje krijgt van z’n moeder en dan uit balorigheid heel irritant gaat doen.

Het motief van de Vereniging Eigen Huis is echter niet het gekste onderdeel van het plan. Dat is de oproep zelf. Mensen kunnen beelden uploaden van de inbraak waarbij hun huis werd leeggeroofd. Ze gaan er dus een beetje vanuit dat mensen hun telefoon eerder gebruiken om een filmpje mee te maken dan 112 te bellen.

Ik zie het al voor me. De familie De Vries uit Almere ligt op één oor, maar dan verstoort plotseling een aantal mannen met bivakmuts op het hoofd de rust in huize De Vries. Henk, de De Vries des huizes, twijfelt geen moment en loopt slechts gewapend met een strakke HEMA-onderbroek en een smartphone naar beneden. In de huiskamer aangekomen doet hij het licht aan en filmt hoe z’n flatscreen onhandig het huis uit wordt gemanoeuvreerd. ‘Cut’, zegt Henk. ‘Dit lijkt nergens op. Zo til je een tv toch niet. En jullie dragen helemaal geen handschoenen. Wat is dit voor inbraak!? Nog een keer vanaf het begin.’

De dag erna knutselt Henk een mooie trailer in elkaar, voegt nog wat geinige geluidseffecten toe en probeert hij het filmpje te uploaden het. Helaas wordt het jammerlijk geweigerd door de Vereniging Eigen Huis. De familie De Vries heeft een huurhuis.

Volg ons op Twitter!