Discussies

Als twee mensen die het niet met elkaar eens zijn over een onderwerp een gesprek met elkaar aangaan dan heet dat een discussie. De één vindt dit, en de ander vindt dat; daar komt het een beetje op neer bij een discussie. Volgens mij zijn discussies ooit uitgevonden om ervoor te zorgen dat degenen die eerst nog dit en dat vonden, daarna samen iets anders vinden. Dot misschien wel. Of Humberto Tan is een lul. Daar word je het altijd wel over eens.

Het zou een mooie manier zijn om discussies te beëindigen die te lang duren. Heb je eerst nog een hoogoplopende discussie over al die kutmoslims in Nederland of het kapsel van Geert Wilders, het volgende moment proost je gebroederlijk op het feit dat Humberto Tan een ontzettende lul is. Het zou toch mooi zijn.

Helaas gebeurt het maar zelden. De mensen discussiëren door. Urenlang en overal. Op tv, in de kroeg, op internet. Op internet. Dat is de ergste manier van discussiëren. Onder een bericht typen wat jij ergens van vindt. Uiteraard vol spelfouten. En dan maar wachten tot iemand anders die niet kan spellen er iets tegengestelds van vindt. Diegene scheldt je dan uit voor viese teringmongool!!!!! De gemiddelde discussie op internet.

Op tv lijkt het er allemaal wat beschaafder aan toe te gaan, als politici het bij de heren Pauw, Witteman, Knevel en Van den Brink verbaal met elkaar aan de stok hebben. Maar eigenlijk is dat nog veel gênanter. Het zijn namelijk over het algemeen mensen die een bovengemiddelde intelligentie wordt toegedicht. Toch komen ze vaak niet verder dan het door elkaar heen schreeuwen van puntjes die ze van tevoren hebben opgeschreven. Treurig. Consensus in een tv-discussie is net zoiets als de heren Knevel en Van den Brink die elkaar live in de uitzending anaal verwennen. Je zult het nooit en te nimmer zien gebeuren – daar hebben Gereformeerden parkeerplaatsen en bosjes voor uitgevonden.

In de kroeg discussiëren is nog weer heel wat anders. Dat kan wél vermakelijk zijn. Omdat er vaak drank in het spel is. Dronken mensen doen lollige dingen. Zoals in een volle kroeg heel hard tegen elkaar schreeuwen en vergeten dat een volle kroeg meeluistert met de discussie. Heb je als omstander geluk, dan stormt er iemand woedend de kroeg uit tijdens zo’n kroegdiscussie. Een schitterend beeld, iemand die woedend weg wil stormen, maar nog wel even z’n jas moet pakken. Heb je pech, dan blijven de kemphanen de hele avond schreeuwend discussiëren. Onuitstaanbaar.

Vooral als het over moslims of Geert Wilders gaat. Want die twee voorbeelden gaf ik niet voor niets in het begin van dit stukje. Over moslims en Geert Wilders wordt in dit land tot aan het eind der tijden gediscussieerd. Ja, en over de vrijheid van meningsuiting, daar wordt ook nog heel veel over gediscussieerd. Is dat niet ironisch?

Volg ons ook op Twitter!