De slang

‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’ Dat waren de eerste woorden die God tot Adam en Eva richtte. Een beetje populairder gezegd roept hij hen hier op er flink op los te neuken, tussendoor een beetje te vissen, Pino bier te laten halen en naar de McDonald’s te gaan.

Een luizenleventje dus voor Adam en Eva. En toen verpestte dat secreet van een Eva alles door een appeltje van de boom van kennis van goed en kwaad te eten. De boom van de kennis van goed en kwaad inderdaad. Een eik denk ik, dat vind ik altijd hele wijze bomen, die uitstekend goed en kwaad uit elkaar kunnen houden. Groeien er dan appels aan een eik?, hoor ik u denken. Nee, natuurlijk niet, maar de rest van het verhaal over Adam en Eva is ook allemaal lulkoek, dus dit kan er nog wel bij.

Zo zou een slang Eva hebben ingefluisterd het appeltje van de boom van de kennis van goed en kwaad te plukken, waarop Adam en Eva door een ziedende God uit de Hof van Eden geflikkerd werden. Nu is het toch al een wijdverbreid misverstand dat God dit deed omdat Eva van een appeltje snoepte. Hij deed dit omdat Adam en Eva sportschoenen droegen. Inderdaad, van het merk Eve & Adam. Zoals in zoveel gelegenheden mag je in de Hof van Eden geen sportschoenen dragen.

Maar buiten dit misverstand om is het ook een gotspe om de slang te betrekken bij het akkefietje tussen Adam, Eva en God. Het is zo makkelijk: laten we het enge beest met dat gekke tongetje maar weer de rol van de schurk laten spelen. Het is echt niet waar. Ik heb daar enkele bewijzen voor verzameld. Het belangrijkste bewijs dat de slang er niets mee te maken heeft, is simpel: de slang kan niet praten. Verder heeft de slang een alibi. Hij keek naar een tv-programma van Peter R. De Vries. Daarbij: als de slang echt kwaad in de zin had, had hij Eva dan niet gewoon gebeten in plaats van haar heel omslachtig in te fluisteren dat ze een appeltje van de boom van de kennis van het goed en het kwaad moest eten?

Sinds deze lastercampagne in de bijbel is de slang er nooit meer echt bovenop gekomen. Altijd waren mensen bang voor hem. Slechts toen Disney hem aanbood een hoofdrol te spelen in een gezellige familiefilm gloorde er wat hoop. Helaas liepen de contractbesprekingen tussen Disney en de slang spaak; de slang moest een wurgcontract tekenen. Hij weigerde. De slang bleef een paria, waardoor hij nog een appeltje heeft te schillen met de mensheid.

Voor meer flauwe woordgrappen kunt u ons volgen op Twitter!

29 reacties op “De slang”