Het draaiorgel

Graag zou ik de uitvinder van het draaiorgel een klap op z’n kanis geven die hem nog lang zal heugen. Niet dat ik zo’n gewelddadig type ben, maar er zijn grenzen. Die grens ligt wat mij betreft bij het uitvinden van onooglijke kitschgevaartes die een geluid produceren dat je doet terugverlangen naar de tijd dat de uitvinder van het draaiorgel nog de hele nacht lag te krijsen in z’n wiegje. Een lust voor het oor vergeleken bij draaiorgelmuziek.

Eigenlijk is alles irritant aan een draaiorgel. Maar het meest erger ik me aan de man die het draaiorgel bedient. Zonder hem zou het gewoon een soort hele lelijke aanhangwagen zijn, met poppetjes erop die lijken te zijn weggelopen uit de Efteling. Met de man die het draaiorgel bedient, is een draaiorgel wapentuig van het ergste soort. Nu het Nederlandse leger van zins is al haar tanks te verkopen, stel ik voor dat wij het eerste leger worden met draaiorgeldivisie. Marcheer met honderd van die dingen een land binnen en de lokale bevolking sluit zich voor altijd op in de schuilkelders.

Waren er in plaats van een lullig gietertje en een natte doek op Guantanamo Bay draaiorgels ingezet als martelwerktuigen, dan zat er nu waarschijnlijk een Arabier in het gevang die het opblazen van een derde toren had bekend. Een half uurtje keiharde draaiorgelmuziek en je bekent de gekste dingen. Had er afgelopen week een draaiorgel in de rechtszaal gestaan waar het Wildersproces plaatsvindt, dan zouden de getuigen desgevraagd nog bekend hebben dat Grote Smurf bij het etentje/diner aanwezig was.

En dat zou dan dus allemaal komen door de man die het draaiorgel bedient. Mensen die, als het aan mij ligt, voor het Internationale Strafhof in Den Haag gedaagd moeten worden. Misdaden tegen de menselijkheid. De draaiorgeldraaiers lijken hun misdaden met een masochistisch genoegen te plegen. Bij elke draai zie je de grijns op de kop van het oude mannetje groter worden – draaiorgels worden per definitie bediend door oude mannetjes met een slecht gebit.

Staan die oude mannetjes met slecht gebit niet te draaien aan hun orgel, dan staan ze wel op de maat van de hysterische muziek die uit het orgel komt met een bus kleingeld in de rondte te zwaaien. Want dat is nog het ergste van alles: ze willen geld hebben voor het gejengel uit het apparaat. Dat zou net zoiets zijn als een brandweerman die elke eerste maandag van de maand met een collectebus voor de deur staat vanwege het testen van het luchtalarm. Eerlijk gezegd klinkt dat nog logischer. Dat luchtalarm waarschuwt immers voor rampen, behalve dan wanneer je een draaiorgel nadert.

Volg ons op Twitter of we zetten een draaiorgel op je balkon!

26 reacties op “Het draaiorgel”